20.07.2008. / 18:43

Autor: Hrvoje Šimičević

Hrvatska-BiH

Silajdžić: Hrvatska odugovlači u rješavanju otvorenih pitanja

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić istaknuo je kako je očigledno da hrvatska Vlada očigledno nema interesa da riješi brojna otvorena pitanja koje godinama ima s BiH

Dobri odnosi dvaju država u interesu su obiju strana, ali se oni ne mogu graditi na račun Bosne i Hercegovine, kazao je danas nakon sastanka s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić, ističući kako Hrvatska i dalje odugovlači s rješavanjem otvorenih bilateralnih pitanja između država.

Predsjednik Mesić složio se pak kako otvorena pitanja postoje, istaknuvši kako je danas dogovoreno da se stave na dnevni red Međudržavnog vijeća koji bi se trebao sastati u listopadu ove godine, prenijela je Hina. "Našim veleposlanicima prenijet ćemo ono što smo danas dogovorili a oni će potom naš dogovor prenijeti Vladama. Ne želimo sazvati sjednicu Međudržavnog vijeća ukoliko na njoj nećemo ništa riješiti", kazao je Mesić.

Iako je za sada Mesić ostao rezigniran što se konkretnih odgovora o otvorenim pitanjima tiče, Silajdžić je davao izravne primjere. Kao krucijalna neriješena pitanja istaknuo je slučaj luke Ploče, granične dogovore, imovinske sporazume, pitanje "uzurpacije električne energije koja traje već godinama", i "pitanje 60 tisuća radnika koji su otpušteni između 91. i 95. godine". Dodao je kako će BiH, upotrijebiti druga pravna sredstva, 'ukoliko budu prisiljeni braniti interese države'. Kao poseban slučaj, Silajdžić je naglasio pitanje gradnje mosta. "U ovom slučaju radi se o utvrđivanju granica koje nisu utvrđene.

Taj stav nije uzet u obzir i time su zanemareni interesi Bosne i Hercegovine", zaključio je Silajdžić. Na kraju je ponovio kako je očigledno da hrvatska Vlada nema interesa riješiti ova pitanja. „Svi mehanizmi odugovlačenja su prisutni i to zasigurno opterećuje naše odnose. Mi sva otvorena pitanja želimo riješiti prije poduzimanja bilo kakvih pravnih mjera pa ćemo se stoga sredinom listopada još jednom sastati kako bi ta pitanja riješili, ako je to ikako moguće, na dobrosusjedski način", naglasio je Silajdžić.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika