21.07.2008. / 10:11

Autor: Hrvoje Šimičević

Žrtve tradicije

Iran: devetero preljubnika osuđeno na kamenovanje do smrti

U prosjeku, žene su prema postotku znatno veće žrtve kamenovanja, jer ih se između tretira manje vrijednima nasuprot muškaraca

Iranske vlasti osudili su osam žena i jednog muškarca na smrt kamenovanjem, objevile su agencije pozivajući se na aktiviste u toj zemlji. Osuđenici potječu iz raznih iranskih mjesta, a u rasponu su dobi od 27 do 50 godina, istaknula je odvjetnica i aktivistica za ženska prava Shadi Sadr, dodavši kako je u svim sudskim postupcima bilo kardinalnih propusta praćenih nepoštivanjem procesnih protokola.

Kako prenose agencije, šestero je osuđeno isključivo na temelju procjene sudaca, bez očevidaca i nazočnosti branitelja, prenoseći izjavu Sadr, koja u Iranu vodi kampanju za zabranu kamenovanja. "Presude su potvrđene i mogu biti smaknuti svakog trenutka. Nastojimo zaustaviti provedbu presuda, a želimo i amandman na kazneni zakon kojim je propisano kamenovanje do smrti", rekla je Sadr novinarima.

Iranskim zakonom dopušteno je kamenovanje osoba koje su počinile preljub, a provode se i dalje, unatoč moratoriju koji je na kamenovanje od strane Vrhovnog suda donesen 2002. godine. Prema zakonu je između ostalog određeno da muškarac obično bude zakopan u zemlju do pasa, a žena do vrata, nakon čega provoditelji kazne bacaju kamenje u osuđenika dok ne umre. U prosjeku, žene su prema postotku znatno veće žrtve kamenovanja jer ih se između ostalog zbog  tretira kao manje vrijedne nasuprot muškaraca.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika