Objavljeno u Nacionalu br. 662, 2008-07-22

Autor: Maroje Mihovilović

Čuvar saudijskih bušotina

Beduinski pastir svjetske nafte

Ali Al-Naimi atipičan je predstavnik saudijske oligarhije: ne pripada klanovima, nije plemićkog podrijetla nego potječe iz siromašne obitelji, ne voli se razbacivati novcem ni posjećivati mondena mjesta

Konzervativna politika-Ali Al-Naimi uvijek želi na tržište nafte djelovati tako da spriječi velike potrese kakvi pogoduju špekulatnima i izazivaju politička previranjaKonzervativna politika-Ali Al-Naimi uvijek želi na tržište nafte djelovati tako da spriječi velike potrese kakvi pogoduju špekulatnima i izazivaju politička previranjaAlija Al-Naimija, 73-godišnjeg saudijskog ministra za naftu, jednu od ključnih osoba u svjetskim energetskim kretanjima, najnakladniji američki newsmagazin Time uvrstio je među 100 najutjecajnijih ljudi svijeta. Opisao ga je kao promišljenog i skromnog čovjeka, koji oprezno djeluje u sadašnjoj situaciji kad cijene nafte dosežu neslućene rekorde, za što mnogi optužuju upravo njegovu politiku. On odlučuje koliko će nafte dospjeti na tržište i tako izravno utječe na njenu cijenu. Ali on to poriče argumentom da visoku cijenu nafte sada toliko ne diktira odnos ponude i potražnje, koliko špekulanti na tržištu energenata. Time piše: “Naimi uživa velik ugled među naftašima, smatraju ga mudrim ministrom, koji jasno iznosi stajališta i brine se o energetskoj budućnosti Saudijske Arabije, ali je zabrinut zbog sadašnje situacije na svjetskom energetskom tržištu. On hoda po tankoj žici naftne politike, na kojoj nikad nije bilo ovako teško balansirati kao danas.”

Za Naimija svi ističu da ima sve stručne kvalifikacije, političke sposobnosti i karakterne osobine potrebne za posao koji obavlja, gdje zbog saudijskih unutarnjih napetosti nije lako opstati. Na tom je položaju već 13 godina, što je vrlo dugo s obzirom na to da saudijska kraljevska kuća nije sklona da netko na takvom položaju ostane predugo. Saudijski prinčevi ne žele da netko izvan dinastije postane odviše moćan na političkoj sceni, poput nekadašnjeg ministra za naftu Ahmeda Zakija Yamanija, koji je nakon 24 godine na tom položaju 1986. smijenjen jer je politički zasjenio same saudijske prinčeve i čak se s nekima od njih otvoreno politički sukobio. Yamani je volio pokazivati svoju moć, uživao u slavi, davao brojne intervjue svjetskim medijima, živio raskošno, postao članom svjetskog jet-seta. Naimi pak živi iznimno skromno, ne daje intervjue, čak ni izjave novinarima, tvrdeći da svaka njegova loše protumačena izjava može dramatične utjecati na svjetsko tržište nafte i izazvati gubitke od mnogo milijardi dolara.

Naimi, za razliku od Yamanija, koji je bio iz ugledne svećeničke obitelji, potječe od skromnih beduina. Rodio se 1935. i kao dječak čuvao deve u pustinji. S 12 godina zaposlio se kao dostavljač u ogranku velike američko-saudijske naftne kompanije Aramco pa su poslodavci marljivom i skromnom mladiću omogućili da se školuje. U školi se istaknuo i Aramco mu je stipendirao studij u SAD-u, na sveučilištu Lehigh, a potom je magistrirao geologiju na Stanfordu.
Nakon toga postavljali su ga na rukovodeća mjesta u tvrtki, isprva u provincijskim ograncima na sjeveru Saudijske Arabije, a potom i u centrali gdje se planirala proizvodnja. Već 1983. postao je predsjednik kompanije Saudi Aramco, kao prvi Saudijac na tom položaju. Nekoliko godina poslije postao je i izvršni direktor te je imao te dvije funkcije sve dok 1995. nije imenovan saudijskim ministrom nafte.


Tada se tvrdilo da je izabran na temelju kompromisa među frakcijama saudijske kraljevske kuće, jer joj je lojalan, a ne pripada ni jednoj frakciji. Saudijskim prinčevima svidjela se i njegova skromnost i diskretnost. Često, umjesto da se vozi u oklopljenoj limuzini, pješači od kuće do ureda. Taj obiteljski čovjek nikad nije viđen na kakvom mondenom mjestu gdje se razbacuje novcem. Velik patriot, uglavnom u saudijskoj nošnji, u zapadnim odijelima pojavljuje se iznimno i vrlo rijetko.

Stalno ističe da je njegova osnovna nakana održati stabilnost naftnog tržišta mehanizmom ponude i potražnje, a tako iAmerički predsjednik Bush u svibnju je od kralja Abdullaha zatražio da poveća proizvodnju nafteAmerički predsjednik Bush u svibnju je od kralja Abdullaha zatražio da poveća proizvodnju nafte unutarnju i međunarodnu političku stabilnost. Nekoliko je puta poduzeo posebne korake radi očuvanja stabilnosti tržišta. U doba američke invazije na Irak 2003. povećao je saudijsku proizvodnju i dogovorio se s ostalim proizvođačima nafte da zbog prekida iračke proizvodnje preduhitre paniku na svjetskom tržištu.
I sad mnogi od njega traže povećanje proizvodnje saudijske nafte da se spuste sadašnje astronomske cijene. U posljednjih mjesec Saudijci i jesu povećali dnevnu proizvodnju nafte za pola milijuna barela, ali on je odbacio zahtjeve za još većim porastom proizvodnje, tvrdeći da za to nema potrebe jer je ionako tržište zadovoljeno, nema nestašice, ni kupaca koji nisu dobili tražene količine. Smatra da bi povećana proizvodnja dovela do nekontroliranog pada cijena i kolapsa tržišta, što bi bilo jednako opasno koliko i sadašnje visoke cijene, te da s tržišta valja ukloniti špekulativni element da cijene počnu kontrolirano padati. Treba ukloniti bojazan od nestašice u budućnosti, jer to jako povećava cijenu nafte, pa je objavio da Saudijska Arabija počinje novi investicijski ciklus u širenju proizvodnje.

Početkom srpnja u Madridu su se na Svjetskom naftnom kongresu okupili vodeći svjetski stručnjaci za naftu, ministri iz zemalja proizvođača nafte, ministri iz zemalja najvećih potrošača, veliki svjetski naftaši. Naimi je bio glavni govornik. Polemično je iznio energetsku politiku svoje zemlje u sljedećem razdoblju, odgovarajući time na pritiske na Saudijsku Arabiju da poveća proizvodnju. Takav je zahtjev Saudijskoj Arabiji ponovno uputio američki predsjednik Bush kad je u svibnju posjetio tu zemlju, gdje je razgovarao sa saudijskim kraljem Abdullahom i Naimijem. Isti zahtjev bio je upućen Saudijskoj Arabiji i drugim zemljama proizvođačima nafte na skupu što ga je u saudijskim gradu Džedi u lipnju organizirao Naimi.

AMERIČKI SENATOR Charles Schumer smatra da bi cijena nafte pala za 15 posto kad bi Saudijci povećali dnevnu proizvodnju za 2 milijuna barela; sada sve ovisi o političkim faktorima: ako Amerikanci pomognu da se riješi palestinsko pitanje, Naimi bi mogao udovoljiti američkim zahtjevima za povećanje proizvodnjeAMERIČKI SENATOR Charles Schumer smatra da bi cijena nafte pala za 15 posto kad bi Saudijci povećali dnevnu proizvodnju za 2 milijuna barela; sada sve ovisi o političkim faktorima: ako Amerikanci pomognu da se riješi palestinsko pitanje, Naimi bi mogao udovoljiti američkim zahtjevima za povećanje proizvodnjeU Madridu je energično rekao da potražnja nije veća od ponude i ponovio da kapaciteti izvorišta nafte otklanjaju bilo kakvu bojazan od budućih nestašica: “Ograničenja ponude nafte u budućnosti bit će eventualno izazvana isključivo politikom, a nipošto geološkim ili tehničkim razlozima.” Na zahtjeve da Saudijska Arabija pokrene sve svoje kapacitete i stavi na tržište svih 11 milijuna barela dnevno, koliko može proizvesti, odgovorio je da bi to bilo nerazumno jer nema kupaca za toliku naftu.

Po njegovu sudu osnovni problem nije nedostatak nafte na tržištu, nego nedostatak rafinerijskih kapaciteta, posebno u SAD-u, gdje se nnije ulagalo u rafinerijske kapacitete, koji su zastarjeli i od kojih je neke poharao uragan “Katrina” pa i ne mogu preraditi potrebnu količinu nafte. To Naimi smatra najvećim uzrokom nestašica i visokih cijena goriva u SAD-u, što se prelijeva i na ostala tržišta. Saudijskoj Arabiji, veli, nitko ne može predbaciti nedovoljnu opskrbljenost tržišta, a tako će biti i ubuduće, jer Saudijska Arabija sada ulaže 129 milijardi dolara da svoje proizvodne kapacitete poveća na 12,5 milijuna barela dnevno, što će zadovoljiti sve buduće potrebe.

U dugačkom govoru u Madridu analizirao je opću energetsku situaciju i iznio mišljenje da nafta ne destabilizira današnju globalnu situacije, nego je, naprotiv, stabilizira: “Nafta će još dugo ostati najvažniji svjetski energent, neće je ugroziti alternativne energije koje postaju sve popularnije. Ništa poput nafte ne može osigurati siguran, djelotvoran i jeftin prijevoz do potrošača diljem svijeta, a tu se ništa neće promijeniti ni u skoroj budućnosti. Tržište nafte doživjelo je u posljednje vrijeme brojne udare, naglo povećanu potražnju, političku nestabilnost, velike vremenske promjene, kvarove u infrastrukturi, prirodne katastrofe, promjene u kategorizaciji naftnih proizvoda, ulazak špekulativnog novca u trgovinu budućim zalihama te opći pesimizam o budućim rezervama nafte, a ipak je nafta ostala najsigurniji i najvažniji energent. Unatoč svim nevoljama valja očekivati da će se potražnja za naftom naglo povećavati u sljedećih 20-30 godina, u prvom redu zbog rasta svjetskog stanovništva i sve većih zahtjeva i u razvijenim i u nerazvijenim zemljama za većim prosperitetom i mobilnošću.”

Priznao je da su pred tržištem nafte novi izazovi, istaknuvši sve veći pritisak iz ekoloških krugova da se smanji potrošnjaS FRANCUSKIM MINISTROM ekologije Jean-Louisom BorlooomS FRANCUSKIM MINISTROM ekologije Jean-Louisom Borlooom fosilnih goriva zbog globalnog zatopljenja i klimatskih promjena. On pozdravlja alternativne vrste energije na tržištu, poput biogoriva, ali alternativno gorivo, tvrdi, donosi i negativne posljedice: “U posljednje vrijeme stalno slušamo da je biogorivo rješenje za svjetske energetske izazove. Takve izjave stvaraju lažnu predodžbu da će odbacivanje nafte riješiti sve energetske i ekološke probleme. Pozivam, naprotiv, sve da što više ulažu u naftnu tehnologiju i stručnjake, jer samo nova naftna tehnologija može preobraziti naš energetski sustav da bude sposoban osigurati budući prosperitet uz čišći okoliš.”

Amerikanci nisu bili zadovoljni njegovim stajalištima u Madridu, jer su zaključili da neće biti promjena u saudijskoj politici. U SAD-u raste nezadovoljstvo tom politikom, i to ne samo u energetici, a američki mediji sve više Naimija prikazuju kao glavnog krivca za to. Vodeći ljudi američke politike poniženi su saudijskom politikom prema SAD-u. Bushov posjet Saudijskoj Arabiji u svibnju bio je drugi njegov pokušaj u samo pet mjeseci da privoli saudijski režim da počne isporučivati više nafte. U siječnju je Bush već posjetio kralja Abdullaha, koji ga je u privatnom razgovoru prvi put odbio. Potom je Naimi i javno odbio Bushov zahtjev, iznijevši da će Saudijska Arabija povećati proizvodnju samo ako se poveća potražnja. Sve to rečeno je Bushu i kad je drugi put posjetio saudijskog kralja.

Komentatori u SAD-u tvrde da je to licemjerno jer se uz ovako skupu naftu sigurno neće povećati potražnja. Ako Naimi na tržište isporuči više nafte, a cijene padnu, to će pozdraviti svi potrošači, ne samo Amerikanci.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika