Objavljeno u Nacionalu br. 662, 2008-07-22

Autor: Mislav Šimatović

Karijera i novac

Pliva je Izraelcima važna za širenje na istok Europe

Shlomo Yanai i Israel Makov, čelnici izraelske Teve, farmaceutske kompanije koja je ugovorila preuzimanje Barra, donedavnog vlasnika Plive, za 7,46 milijardi dolaraShlomo Yanai i Israel Makov, čelnici izraelske Teve, farmaceutske kompanije koja je ugovorila preuzimanje Barra, donedavnog vlasnika Plive, za 7,46 milijardi dolaraIzraelska farmaceutska kompanija Teva, najveći svjetski proizvođač generičkih lijekova, objavila je da je dogovorila preuzimanje američke kompanije Barr Pharmaceuticals vrijedno 7,46 milijardi dolara. Time je Teva postala i novi vlasnik hrvatske Plive, koju je Barr kupio prije dvije godine. Iako je još prerano prognozirati kako će to preuzimanje utjecati na budućnost Plive, poslovanje hrvatske kompanije moglo bi znatno porasti.

Idućih godina Teva kani poslovno rasti u Južnoj Americi, istočnoj Europi i Rusiji, jer te države imaju dva-tri puta veći gospodarski rast od SAD-a i zapadnoeuropskih zemalja. Zbog toga bi Pliva, s obzirom na tržišni udjel, jačinu brenda i tradiciju, trebala biti glavna poluga Tevina poslovnog širenja u istočnoj Europi.

Analitičari pak predviđaju da će se svjetski proizvođači generičkih lijekova u idućem desetljeću okrenuti proizvodnji biotehnoloških generika. Biotehnološki lijekovi dobivaju se iz živih organizama, a njihovo globalno tržište vrijedi više od 50 milijardi godišnje i raste dvostruko brže od tržišta konvencionalnih lijekova.

Pretpostavlja se da će znatan dio prihoda pokupiti kompanije koje budu proizvodile generičke verzije takvih lijekova. Pliva je jedan od svjetskih pionira u tom području, a uskoro će postati operabilan njen novi pogon za istraživanje i proizvodnju biotehnoloških generika u Savskom Marofu. Teva dosad nije proizvodila biogenerike pa bi taj sektor poslovanja unutar grupe mogao biti prepušten Plivi. Zbog toga će vjerojatno Pliva imati važno mjesto u Tevinim planovima.

Vezane vijesti

Plivi uručen certifikat Poslodavac partner

Plivi uručen certifikat Poslodavac partner

Na prigodnoj svečanosti Plivi je uručen Certifikat Poslodavac Partner koji se dodjeljuje za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima. Certifikat je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika