21.07.2008. / 19:49

Autor: Petra Horvat

Ratni zločin

Župljanin: Ne osjećam se krivim

Tužiteljstvo pokušava dokazati da je Župljanin odgovoran za logore u kojima su ubijene tisuće Hrvata i muslimana, no šef policije bosanskih Srba izjavio je kako se ne osjeća krivim

Stojan Župljanin, nekadašnji šef policije bosanskih Srba optužen po 12 točaka optužnice za ubojstva, mučenje i progon bosanskih muslimana i Hrvata 1992., danas je izjavio kako se ne osjeća krivim ni po jednoj točci optužnice. Župljanin, jedan od posljednjih bjegunaca koje je tražio UN-ov Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), uhićen je prošli mjesec u Srbiji nakon osam godina bijega.

Tužiteljstvo tvrdi da je Župljanin, koji je bio odgovoran za policiju bosanskih Srba, odgovoran za logore u kojima su ubijene tisuće muslimana i Hrvata. U razdoblju koje pokriva optužnica, u zadnjih devet mjeseci 1992. deseci tisuća Hrvata i muslimana protjerani su iz tog područja, a tužioci tvrde kako je riječ o kriminalnom pokušaju stvaranja Velike Srbije etničkim čišćenjem. Očekuje se da će Župljaninu suditi uz njegovog političkog šefa Miću Stanišića, ministra unutarnjih poslova bosanskih Srba, koji se predao još 2005. i suđenje čeka sa slobode. Župljanin je uhićen 11. lipnja u Pančevu.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju traži još tri bjegunca: nekadašnjeg političkog čelnika bosanskih Srba Radovana Karadžića, njegovog vojnog zapovjednika generala Ratka Mladića i čelnika hrvatskih Srba Gorana Hadžića.
Od svog osnutka 1993., ICTY je optužio 161 osobu.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika