Objavljeno u Nacionalu br. 662, 2008-07-22

Autor: Miljenka Čogelja

Galerija

'Splitu je trebala ovakva predstava'

Zoja Odak s leševima u plastičnim vrećama u prizoru iz sporne predstave 'Bakhe'Zoja Odak s leševima u plastičnim vrećama u prizoru iz sporne predstave 'Bakhe'"Mislio sam da u upravi Splitskog ljeta ima nekoga s malo više pameti, tko shvaća da ovakve rigidne mjere ne mogu nikome pomoći. Milan Štrljić je najveću štetu nanio festivalu i to je razlog zbog kojega bi trebao odstupiti sa svoje funkcije", komentar je Olivera Frljića, redatelja predstave "Bakhe", koja je u subotu 19. srpnja premijerno izvedena na Splitskom ljetu.

Predstavu je dan prije premijere ravnatelj splitskog HNK Milan Štrljić najprije zabranio, a sat vremena kasnije se predomislio. Štrljić je kao razloge zabrane u priopćenju naveo niz stvari koje se tiču sadržaja predstave te nekoliko tehničkih razloga. Nakon intervencije Ive Sanadera sam je sebe demantirao i rekao da su razlozi bili isključivo tehničke naravi – redatelj je mijenjao predstavu i uvodio promjene neposredno prije premijere, a u sadržajne i umjetničke aspekte, kako je izjavio, uprava festivala se nije imala namjeru miješati.

Jedan od razloga za zabranu bio je taj što je Frljić u predstavi emitirao dio Sanaderova govora sa splitske Rive iz 2001. u kojem kaže da se Hrvatska nikad neće odreći svojih generala, o čemu je rekao: "Sanaderov govor sam uveo kasnije jer sam znao kakvo je okruženje u kojem radim, očekivao sam probleme, ali ne ovolike. Dobro je to što je sada jasnije kolika je bahatost ljudi koji vode Splitsko ljeto te kakvi su ideološki temelji na kojima je postavljeno".

O dojmovima nakon premijere Frljić je rekao: "Osjećalo se da je publika koncentrirana na predstavu, osobito je to bilo osjetno u trenutcima kada su se odvijale scene koje su od početka bile sporne za upravu Splitskog ljeta. Razgovarao sam s dosta ljudi, komentari su dobri. Lepa Smoje mi je, na primjer, rekla kako je ovo što smo izveli jako hrabro te kako je Splitu trebala ovakva predstava".

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika