Objavljeno u Nacionalu br. 662, 2008-07-22

Autor: Kristina Gaćarić

Galerija

Svemirske snimke u Zagrebu, hrvatski portreti u Berlinu

MICHAEL BENSON uz marsovski krater na fotografiji koju je kolažirao i uredioMICHAEL BENSON uz marsovski krater na fotografiji koju je kolažirao i uredioU Gliptoteci HAZU 16. srpnja otvorena je izložba astrofotografija američkog fotografa, pisca, novinara i autora nagrađivanih dokumentarnih filmova Michaela Bensona. Snimke vulkana, erupcija, pješčanih oluja, kratera, ledenih brazda i sumpornih oblaka s drugih planeta i mjeseca poslale su sonde Galileo, Voyager i Pathfinder, a Benson ih je kolažirao i obradio: "Želio sam pokazati da fotografije svemira pripadaju fotografskom žanru pejzaža", rekao je.

Kako to da je izložba stigla u Zagreb na putu od prirodoslovnog muzeja u New Yorku u National Air and Space Museum u Washingtonu, objasnio je Benson: "Moj otac je diplomat, tako da sam dio djetinjstva proveo u Zagrebu, a 16 godina živio sam u Sloveniji i nisam izgubio interes za ove zemlje kao ni kontakte s ljudima".

U galeriji Linienstrasse 113 u Berlinu, gdje je u organizaciji Zbirke suvremene hrvatske umjetnosti Filip Trade već izlagalo više renomiranih mlađih hrvatskih umjetnika - Ivana Franke, Silvio Vujičić, Marko Tadić, Kristina Lenard i Ivan Fijolić - otvorena je izložba BLOW UP / blow down Stanka Hercega. Izloženi su portreti snimljeni tijekom posljednjih petnaest godina, a prikazuju osobe iz njegove okoline. Na fotografijama su djeca, umjetnici i vojnici, a specifičnost je izložbe da je riječ o vrlo velikim formatima, čak do 150x150 cm. Blow-up je filmski termin koji označava povećavanje snimki s manjeg negativa na veći format, čime se uvećavaju i razni nedostatci ili greške, no Horvatovi divovski portreti primjer su uspješnih studija ličnosti i karaktera.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika