Objavljeno u Nacionalu br. 662, 2008-07-22

Autor: Nacionalova redakcija

Gazeta

Sarkozy produljuje tantijeme

Sarkozy se založio za prava europskih glazbenikaSarkozy se založio za prava europskih glazbenika Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy najavio je da će jedan od ciljeva šestomjesečnog francuskog predsjedanja Europskoj Uniji biti i dogovor da se u zemljama EU promijene zakoni o tantijemima. Dosad su glazbenici imali pravo na tantijeme od svojih ploča 50 godina nakon snimanja ploče, a Sarkozy se zalaže da se taj rok produlji na 95 godina.

Za to se zalažu brojni europski pjevači, svirači skladatelji i svi ostali koji sudjeluju u snimanju ploča pa ih je 4500 prije dvije godine potpisalo peticiju za promjenu zakona, među njima i Paul McCartney, Roger Daltrey, Cliff Richard, David Bowie, Barry Gibb. Svi oni tvrde da su svoje najveće hitove snimili kao 20-godišnjaci, a nemaju mirovinsko osiguranje. Njihovi hitovi izvode se i danas, prodaju se stare ploče, a pravo na tantijeme gube kad im je najpotrebnije, kao 70-godišnjaci, kad više ne mogu zarađivati. Zakon je donesen davno, kad se nije računalo koliko će moderna medicina produljiti životni vijek Europljana.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika