22.07.2008. / 08:56

Autor: Nina Tomljanović, Hrvoje Šimičević

Haški bjegunac

Uhićenje Radovana Karadžića i reakcije

Dosad nije službeno potvrđeno kako je i gdje uhićen Karadžić, ali prema neslužbenim informacijama akcija uhićenja dogodila se u beogradskoj općini Vračar. S druge strane, Karadžićev odvjetnik tvrdi kako je bjegunac uhvaćen još u petak navečer dok se vozio u autobusu linije Novi Beograd - Batajnica

Bivši vođa Bosanskih Srba i haški optuženik Radovan Karadžić je u ponedjeljak navečer uhićen i priveden istražnom sucu u Beogradu. Ta vijest prvo je medijima dostavljena u priopćenju Savjeta za nacionalnu sigurnost Srbije, a potom se posebnim priopćenjem oglasio i Ured predsjednika Srbije Borisa Tadića.

Za sada nije službeno potvrđeno gdje se, ni pod kojim okolnostima uhićenje dogodilo. Ipak, prema neslužbenim informacijama Karadžić je lociran još prije mjesec dana, te uhićen sinoć u beogradskoj općini Vračar.

Takav scenarij je za beogradski dnevni list Blic potvrdio neimenovani izvor blizak istrazi: "Prije mjesec dana su ga locirali pripadnici BIA, ali su čekali da se potvrdi njegov identitet. Potvrdu su dobili u petak i preko vikenda je sve pripremljeno, a u akciju se krenulo poslije sedam sati navečer".

S obzirom da se nakon predsjednika Tadića oglasilo i Ministarstvo unutrašnih poslova Srbije, ustvrdivši da pripadnici MUP-a nisu sudjelovali u lociranju i uhićenju Radovana Karadžića, može se zaključiti kako je akciju izvela vojska ili posebna postrojba ustrojena isključivo za ovaj zadatak. Pretpostavlja se kako su redovne policijske postrojbe namjerno izostavljene zato da bi spriječila mogućnost curenja informacija i novi Karadžićev bijeg.

Srpski mediji o uhićenju Karadžića

Hrvatski političari o uhićenju

Karadžićev odvjetnik tvrdi da je bjegunac uhićen još u petakIstražni sudac za haške zločine u Beogradu Milan Dilparić, kome je priveden Karadžić saslušao ga je iste večeri. Saslušanje je počelo u jedan po noći i navodno je trajalo sat i pol. Bilo je zatvoreno za javnost, tako da nem apouzdanih informacija o tome što se događalo na njemu, u javnosti postoje tek informacije Karadžićev odvejtnik Svetozar Vujačić.

Vujačić tvrdi kako je Karadžić uhićen još u petak navečer dok se vozio autobusom na liniji iz Novog Beograda za Batajnicu, te da je od onda bio zatvoren: "Karadžić je sa Novog Beograda autobusom GSP putovao ka Batajnici. U autobus su ušli policajci, stavili su mu kapu na glavu. Karadžić nije pružao otpor i ne zna gdje su ga potom odveli. Zna da su se kretali k nekoj uzvišici. Kapu su mu skinuli sa očiju tek kada je ušao u neku sobu. On je odbijao jelo. Tražit ćemo da se ispita gdej je on bio ta tri dana i zbog čega nije odmah izručen sudu".

Također, Karadžić je navodno cijeli događaj ocijenio kao "farsu", dok se pred istražnim sucem brani šutnjom, a u pritvoru odbija hranu.

Karadžić krenuo na ljetovanje u Split?!Inače, u nedostatku kvalitetnih informacija srpski se mediji uglavnom bave neprovjerenim i poprilično nevjerovatnim informacijama. Tako beogradski dnevni list Press, inače poznat po objavljivanju nevjerodostojnih vijesti tvrdi kako je Karadžić uhićen kad je krenuo na ljetovanje u Split, te da je u trenutku uhićenja zbog duge brade i brkova koje je pustio bio potpuno neprepoznatljiv.

"Radovan Karadžić je uhićen u ponedjeljak poslije podne, u trenutku kad je prelazio iz jednog objekta u kome se skrivao u drugi. Karadžić se nije krio u vojnim objektima, već u kućama i stanovima čije vlasnike sada ispitujemo. Poseban kuriozitet je to što je u trenutku uhićenja kod sebe imao putnu torbu punu stvari za more. Operativcima koji su ga uhapsili rekao je da je krenuo na more u Split! Karadžić danas izgleda tako da bez problema može da se prošeta Knez Mihailovom, a da ga niko ne prepozna. Prema podacima koje imamo, Karadžić je uz pomoć svojih moćnih prijatelja lako mijenjao lokacije. U proteklih 12 meseci, prema našim podacima, boravio je u Crnoj Gori, Republici Srpskoj, ali i u Bugarskoj, gdje je išao na letovanje s lažnom putovnicom", navodno je Pressu ispričao neimenovani sugovornik koji je naglasio kako su za akciju znali samo predsjednik , premijer i ministar policije Srbije.

Beograd pod policijskom opsadom, Karadžićeva obitelj šokiranaNakon što je objavljena vijest o uhićenju Radovana Karadžića brojni su se srbijanski, kao i novinari iz drugih zemalja, okupili ispred Specijalnog suda u Beogradu, kojeg su čuvale jake policijske snage. Također, na nekoliko mjesta u centru Beograda počeli su se okupljati i Karadžićeve pristaše, a u nekoliko navrata je došlo do sukoba njih i policijskih snaga.

Što se tiče Karadžićeve obitelji, iz njihovih reakcija nakon uhićenja bilo je vidljivo da su potpuno iznenađeni razvojem događaja.

Tako se prvo pred novinarima ispred zgrade Specijalnog suda pojavio brat Radovana Karadžića, Luka Karadžić. Izašao je tokom večeri iz zgrade suda, no prisutnim je novinarima kazao kako 'po njegovom saznanju, Karadžića tamo nisu doveli'.

Karadžićeva supruga Ljiljana izjavila je, pak, da je šokirana viješću o uhićenju, te rekla kako je prvu informaciju dobila od svoje kćeri Sonje oko 23.30 sati: 'Čim je telefon večeras zazvonio, znala sam da nešto nije u redu. Šokirana sam i zbunjena. Sada bar znamo da je živ.'

Svijet pozdravlja uhićenjeHaško je tužiteljstvo potvrdilo i pozdravilo uhićenje Karadžića, ističući u priopćenju da će o njegovom prebacivanju u Haag biti odlučeno uskoro. Za sutra je i najavljen sastanak predstavnika tužilaštva s srbijanskim ministrom rada i socijalne politike i predsednikom Nacionalnog savjeta za suradnju sa Međunarodnim sudom pravde za bivšu Jugoslaviju Rasimom Ljajićem.

Približavanje predpristupnom procesu Europskoj uniji, večerašnjim je uhićenjem uvelike ubrzano, složni su političari iz većine europskih zemalja koji su sinoć odaslali čestitke Srbiji. Po objavi vijesti o uhićenju, Ministarstvo vanjskih poslova Francuske koja predsjeda Unijom priopćili su kako konačno hvatanje Karadžića predstavlja 'važnu etapu na putu približavanja Srbije Europskoj uniji'. Uhićenje Radovana Karadžića, povjerenik za proširenje EU-a Olli Rehn, nazvao je 'ključnim događajem za težnje Srbije da uđe u Europsku uniju'.

U prvoj ocjeni europskih diplomatskih krugova, zaključno je da 'svi pojedinci moraju odgovarati za ratne zločine', prenijele su agencije, dodavši kako će u fokusu sutrašnjeg zasjedanja ministara vanjskih poslova Europske unije zasigurno biti vijest o uhićenju Karadžića. 'Ukoliko je ta informacija potvrđena, to je zaista dobra vijest za međunarodnu zajednicu i to je vijest kojoj smo se nadali već neko vrijeme', izjavio je glasnogovornik NATO saveza James Apaturaj, ističući kako je to u skladu očekivanja svih međunarodnih zajednica i organizacija, pa tako i NATO-a.

Dodik: Karadžićevim uhićenjem će se smanjiti pritisci na RS

"Upravo je zbog skrivanja Radovana Karadžića Republika Srpska bila izvrgnuta pritiscima međunarodne zajednice i tijela Bosne i Hercegovine. Očekujem da će se sada nakon Karadžićeva uhićenja ti pritisci smanjiti", rekao je premijer Republike Srpske Milorad Dodik rano jutros za FTV.

Dodik je kazao kako RS nije Karadžićev projekt, već da je rezultat narodnog htijenja u dramatičnim događajima raspada bivše Jugoslavije.

Na izjavu predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića koji je sinoć za FTV rekao da će suđenje Karadžiću otkriti, istinu o dijelu Radovana Karadžića, a to je kako je rekao, Republika Srpska, koja u svijetlu te istine neće moći opstati, Dodik je rekao da ukoliko je namjera da će RS nestati, da onda uhićenje neće pomoći.

Republika Srpska je apsolutno legitimna i legitimna institucija, kaže Dodik te dodaje kako su potpisnici Daytonskog sporazuma potvrdili njezin međunarodni kapacitet i legitimitet.

Srpski političari suzdržaniPredstavnici srbijanske političke scene u prvim su reakcijama bili prilično iznenađeni uhićenjem Karadžića. Predsjednik Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je za agenciju Tanjug da ovo, unatoč svemu, zasigurno predstavlja 'korak bliže Europskoj uniji'. 'Pitanje je samo šta će nam ta EU donijeti. Smatram da se narod treba da izjasniti o ulasku u EU, a ne da to vodi jedan političar ili jedna partija', rekao je Ilić. Ilić smatra kako je ovo reprezentativni primjer da će 'sve što je srpsko biti izručeno i predano Haškom tribunalu'. Haški sud je nazvao nepravednim, ističući kako do sada nisu prokazani i sankcionirani zločini nad Srbima. 'Posljednji vid revolta Srbije bilo je skrivanje Karadžića i Ratka Mladića', kazao je Ilić.

Kako se i očekivalo, najoštrija retorika upućena je iz tabora Srpske radikalne stranke. Glavni tajnik Radikala Aleksandar Vujčić poručio je kako je 'Tadić učinio sve da Srbija nestane i da ljudi koji su simbol patriotizma nestanu'. Iz Socijalističke partije Srbije, nekadašnje Miloševićeve stranke, poručili su kako se i dalje zalažu za potpunu, 'ali obostranu suradnju s haškim sudom' te da neće dozvoliti da ovaj događaj bude predmet političke manipulacije.

Spekulacije o ulozi Ivice DačićaInače, među korisnicima srpskih internetskih foruma počele su se širiti informacije kako je važnu ulogu u cijelom događaju važnu ulogu odigrao upravo čelnik te stranke Ivica Dačić, odnedavno ministar unutarnjih poslova Srbije. Iako je srpski MUP izdao službeno priopćenje u kojem negira bilo kakvo sudjelovanje u uhićenju Radovana Karadžića, prema tim informacijama akcija hapšenja Radovana Karadžića je dugo i pomno planirana i u tome je sudjelovao i Dačić.

Dokaz toga je i činjenica da je Dačićeva stranačka kolegica i predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović jučerašnju sjednicu Skupštine prekinula nakon samo pola sata i odgodila je za dva tjedna.

Ona je taj potez opravdala činjenicom da je normalan rad bio nemoguć jer su oporbeni zastupnici stalno reklamirali povrede poslovnika. Neki u Srbiji danas smatraju kako je to učinjeno namjerno kako bi se spriječilo da se u Skupštini u narednom periodu raspravlja o uhićenju Karadžića, te kako Dačić, inače učenik Slobodana Miloševića i veliki protivnik suradnje s Haškim tribunalom ne bi morao doći u situaciju da kao čelnik vladajuće koalicije u javnosti mora braniti takvu akciju. Ipak, poznavatelji prilika u Srbiji skloniji su zaključku kako se radi o neutemeljenim spekulacijama, te da je Dačić za uhićenje eventualno doznao neposredno pred početak same akcije, te da sigurno nije aktivno sudjelovao u planiranju uhićenja.

Ratni zločinac uhićen nakon 12 godina bijegaKaradžić je uhićen nakon što se punih 12 godina skrivao od pravosudnih tijela, a prva optužnica protiv njega bila je raspisana 24. srpnja 1995. godine, da bi potom iste godine u Haagu podigli drugu, koja ga je teretila za zločine u Srebrenici. Od proglašenja Republike Srpske 1992. godine, bio je prvi predsjednik, te je po formiranju paravojnih postrojbi zajedno s Ratkom Mladićem bio odgovoran za sve vojne akcije bosanskih Srba. U svim ga se optužnicama od početka teretilo za genocid i ratne zločine protiv čovječnosti te kršenje zakona i običaja ratovanja.

Pod pritiskom međunarodne javnosti, Karadžić 1996.godine predsjedničko mjesto prepušta Biljani Plavšić, te se povlači iz javnog života a potom i 'nestaje.' Poslije dvije godine uzaludne potrage, SAD je ponudio novčanu nagradu od 5 milijuna dolara za bilo kakvu korisnu informaciju, a potjernice za Karadžićem i Mladićem 2002. godine pojavile su se na ulicama Sarajeva.

Haško tužiteljstvo je osobito za mandata tužiteljice Carle del Ponte vršilo konstantni pritisak na Srbiju, ističući kako imaju informacije da ga srbijanske vlasti i dalje u Srbiji štite, te da je Karadžić 2004. bio u Beogradu. 2002. godine sud u Haagu je otpečatio izmjenjenu i dopunjenu optužnicu protiv Karadžića, u kojoj su objedinjene dvije prethodne optužnice s ukupno 11 točaka, odvojene od optužnice protiv Mladića.

U posljednjih nekoliko godina međunarodni pritisak znatno se povećao, a iz tog je uslijedilo i uhićenje njegovog sina Saše u Palama 2005. godine. Nakon toga, Karadžićeva supruga Ljiljana pozvala ga je preko intervjua kojeg je objavio Associated press da se preda Haaškom sudu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika