22.07.2008. / 02:52

Autor: Hrvoje Šimičević

Europski političari pozdravili uhićenje

Rehn: Uhićenje Karadžića ključni događaj u približavanju Srbije Europskoj Uniji

Po objavi vijesti o uhićenju, iz Ministarstva vanjskih poslova Francuske koja predsjeda Unijom priopćili su kako konačno hvatanje Karadžića predstavlja 'važnu etapu na putu približavanja Srbije Europskoj uniji'

Uhićenje haaškog bjegunca i bivšeg vođe bosanskih Srba Radovana Kradžića kao glavnu vijest prenijeli su svi svjetski mediji i agencije, a televizijske postaje Sky News i CNN prekinule su emitiranje redovitog programa zbog objave te višesastne analize vijesti. Po uhićenju Karadžića, u Beograd je pristigla i službena izjava haaškog suda, u kojoj se potvrđuje i pozdravlja ispunjenje 12- godišnjih težnji međunarodne zajednice. Za sutra je i najavljen sastanak predstavnika tužilaštva s srbijanskim ministrom rada i socijalne politike i predsjednikom Nacionalnog savjeta za suradnju sa Međunarodnim sudom pravde za bivšu Jugoslaviju Rasimom Ljajićem.

Približavanje predpristupnom procesu Europskoj uniji, večerašnjim je uhićenjem uvelike ubrzano, složni su političari iz većine europskih zemalja koji su sinoć odaslali čestitke Srbiji. Po objavi vijesti o uhićenju, Ministarstvo vanjskih poslova Francuske koja predsjeda Unijom priopćilo je kako konačno hvatanje Karadžića predstavlja 'važnu etapu na putu približavanja Srbije Europskoj uniji'. Uhićenje Radovana Karadžića, povjerenik za proširenje EU-a Olli Rehn, nazvao je 'ključnim događajem za težnje Srbije da uđe u Europsku uniju'.

U prvoj ocjeni europskih diplomatskih krugova, zaključno je da 'svi pojedinci moraju odgovarati za ratne zločine', prenijele su agencije, dodavši kako će u fokusu sutrašnjeg zasjedanja ministara vanjskih poslova Europske unije zasigurno biti vijest o uhićenju Karadžića. "Ukoliko je ta informacija potvrđena, to je zaista dobra vijest za međunarodnu zajednicu i to je vijest kojoj smo se nadali već neko vrijeme", izjavio je glasnogovornik NATO saveza James Apaturaj, ističući kako je to u skladu očekivanja svih međunarodnih zajednica i organizacija, pa tako i NATO-a.

Predstavnici srbijanske političke scene u prvim su reakcijama bili prilično iznenađeni uhićenjem Karadžića. Predsjednik Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je za agenciju Tanjug da ovo, unatoč svemu, zasigurno predstavlja 'korak bliže Europskoj uniji'. "Pitanje je samo šta će nam ta EU donijeti. Smatram da se narod treba da izjasniti o ulasku u EU, a ne da to vodi jedan političar ili jedna partija", rekao je Ilić. Ilić smatra kako je ovo reprezentativni primjer da će "sve što je srpsko biti izručeno i predano Haškom tribunalu".

Haški sud je nazvao nepravednim, ističući kako do sada nisu prokazani i sankcionirani zločini nad Srbima. "Posljednji vid revolta Srbije bilo je skrivanje Karadžića i Ratka Mladića", kazao je Ilić. Kako se i očekivalo, najoštrija retorika upućena je iz tabora Srpske radikalne stranke. Glavni tajnik Radikala Aleksandar Vujčić poručio je kako je "Tadić učinio sve da Srbija nestane i da ljudi koji su simbol patriotizma nestanu". Iz Socijalističke partije Srbije, nekadašnje Miloševićeve stranke, poručili su kako se i dalje zalažu za potpunu, 'ali obostranu suradnju s haškim sudom' te da neće dozvoliti da ovaj događaj bude predmet političke manipulacije.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika