22.07.2008. / 03:36

Autor: Maroje Mihovilović

Radikalna struja pravoslavne crkve

Karadžićev zaštitnik Amfilohije

Proteklih godina intenzivno se tvrdilo da zločinca Radovana Karadžića štiti i skriva Srpska pravoslavna crkva, u prvom redu najmoćniji čovjek te crkve vladina crnogorsko-primorski Amfilohije, čovjek već godinama moćniji od ostarjelog patrijarha Pavla. Tvrdilo se da Amfilohije Karadžića skriva u manastirima u zabačenim područjima sjeverne Crne Gore. Amfilohije nikada nije skrivao svoje velike simpatije za Karadžića.

Amfilohijeva crkvena organizacija u Crnoj Gori je vrlo jaka, posebno u sjevernijim brdskim područjima, on upravlja brojnim crkvama i manastirima, nekim vrlo starim i slavnim, u koje crnogorske vlasti nemaju pristupa, pa se čak tvrdi da Amfilohije osobno u nekom od zabačenih manastira u crnogorskim brdima skriva svojeg velikog prijatelja i političkog istomišljenika, bivšeg vođu bosanskih Srba i ratnog zločinca Radovana Karadžića. Podgorički tjednik "Monitor" objavio je 2005. godine vijest u kojoj tvrdi da se Karadžić skriva u manastiru Jovan Do između Nikšića i manastira Ostrog, jednog od najslavnijih manastira u Crnoj Gori.

Struja kojoj pripada Amfilohije snažno je podržala krajem osamdesetih politiku Slobodana Miloševića, te to i pokazala na Gazimestanu 1989. godine, kada se na tom ključnom mitingu Slobodana Miloševića po prvi puta na jednom političkom skupu pojavio cjelokupni vrh Srpske pravoslavne crkve. Ona je koordinirala mnoge svoje akcije sa Miloševićevom vlasti, potpirujući srpski nacionalizam, na primjer poznatim seljenjem mošti cara Lazara iz grada u grad 1989. godine. Ta je struja podržavala i odlazak srpskih dobrovoljaca u Hrvatsku i Bosnu, a poznato je da je Amfilohije bio u bliskim odnosima sa zločincem Željkom Ražnatovićem Arkanom, čije je ljude - navodno - primao u svojem manastiru Ostrog. No, početkom devedesetih došlo je do razlaza sa Miloševićem, kojeg je vrh Srpske pravoslavne crkve smatrao premalo radikalnim, čovjekom koji ne drži svoja nacionalna obećanja, "nedovoljno miloševićevskim".

Bilo je to vrijeme kada je došlo do sukoba između Miloševića i Karadžića, a u tom sukobu su radikali iz Srpske radikalne crkve stali na stranu Radovana Karadžića, u čemu se Amfilohije posebno isticao. On je i javno hvalio Karadžića, pa je svojedobno za vodstvo bosanski Srba rekao: "U ovom trenutku, našu dušu čuvaju - kao što je naš jezik čuvao i sačuvao Vuk Karadžić - jedan njegov prezimenjak sa Plavšićkom, novom kosovskom djevojkom, sa Krajišnikom. Jer su ove noći krenuli svetolazarevskim putem." Amfilohije je i kasnije hvalio i slavio Karadžića, a na optužbe da ga u Crnoj Gori i skriva on je odgovarao: "Karadžić se skriva samo u mojim molitvama."

U Bosni i Hercegovini Srpska pravoslavna crkva i dalje provodi radikalnu politiku, a kakav je njen stav vidi se po tome što je čak i patrijarh Pavle prije nekoliko godina uputio pismo potpore obitelji haaškog bjegunca Radovana Karadžića. Amfilohije je 2005. godine na sahrani u Crnoj Gori Karadžićeve majke Jovanke Amfilohije je izjavio da je ona velika žena jer je "rodila sina besmrtnika".

Vezane vijesti

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

Obrana Radovana Karadžića zatražila je u ponedjeljak pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) oslobađanje bivšeg… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika