22.07.2008. / 15:30

Autor: Hrvoje Šimičević

Priopćenje SDP-a

'Ministarstvo graditeljstva provodi politiku zataškavanja slučaja Salonit'

U SDP-ovom priopćenju stoji kako 'nervozne reakcije Ministarstva na SDP-ovu kaznenu prijavu zorno pokazuju da je ministrici Marini Matulović-Dropulić i njezinim suradnicima jako stalo da sumnjivo saniranje azbestnog otpada iz tvorničkog kruga nikako ne bude medijska i tema od javnog interesa'

Iz Socijeldemokratske partije (SDP) danas su prozvali Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva da prikriva nepravilnosti u saniranju vranjičke tvornice Salonita. U SDP-ovom priopćenju stoji kako 'nervozne reakcije Ministarstva na SDP-ovu kaznenu prijavu zorno pokazuju da je ministrici Marini Matulović-Dropulić i njezinim suradnicima jako stalo da sumnjivo saniranje azbestnog otpada iz tvorničkog kruga nikako ne bude medijska i tema od javnog interesa'.

Dodaju kako takva tema "iziskuje znatno kvalitetnije informiranje od zbrda-zdola prikupljena 'kvazizvješća' o sanaciji, koje je podastrto Odboru za zaštitu okoliša".

Esdepeovci osuđuju činjenicu da je zanemaren njihov prijedlog da se slučaj istraži od strane posebnog saborskog povjerenstva, te se pitaju zašto resorno Ministarstvo nije obrazložilo zašto je Institut građevinarstva Hrvatske (IGH) odabran na natječaju za izradbu programa saniranja Salonita, "ako je točno da je njihovim programom predviđeno saniranje azbesta kao komunalnog, a ne opasnog, kancerogenog otpada".

Također, iz SDP-a ističu kako nije jasno da li je cjelokupni program sanacije i odlaganja azbestnog otpada usklađen s međunarodnim propisima, te zašto je za sanacijskog izvođača odabrana splitska tvrtka CIAN d.o.o., bez referencija za te poslove i nužne mehanizacije, je li saniranje propisno provedeno i koliko je plaćeno CIAN-u. SDP je jučer Državnom odvjetniku Mladenu Bajiću podnio kaznenu prijavu protiv ministrice Marine Matulović Dropulić, državnog tajnika Nikole Ružinskog i direktora Fonda za zaštitu okoliša Dinka Mladinea, optužujući ih da su počinili teška kaznena djela preko propusta u postupku sanacije azbestnog otpada iz kruga tvornice Salonit u Vranjicu. SDP je istaknuo kako postoje brojne opravdane sumnje da je sanacija u Salonitu provedena nezakonito te da su propusti teško narušili zdravlje ljudi i doveli do smrtnih posljedica.

Vezane vijesti

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

Odstup ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, koja je prošlog tjedna napustila vladu Zorana Milanovića, počinje izazivati sve veću zabrinutost… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika