22.07.2008. / 17:06

Autor: Hrvoje Šimičević

Jednosatni razgovor

Karadžića u pritvoru posjetio brat

Potvrđeno je kako su Karadžićeva žena i kćer dobili sučevu dozvolu da ga posjete, ali to nisu u mogućnosti jer im, kako je kazao Karadžićev brat, vlasti BiH to ne dopuštaju jer ne smiju napustiti zemlju.

"Moj brat ne priznaje sud u Haagu i ne vjeruje tamošnjim sucima. No, što je tu je", poručio je okupljenim novinarima Luka Karadžić, brat sinoć uhićenog haškog bjegunca Radovana Karadžića, nakon što ga je posjetio u u zgradi Specijalnog suda u Beogradu. S njim je razgovarao sat vremena, kazavši potom kako je njegov brat svjestan situacije i normalan, ali da je dosta izgubio na kilaži. Sinoć je viđen kako izlazi iz zgrade Suda, no novinarima je tvrdio kako se nije susreo s bratom, kao i da je o uhićenju čuo iz medija.

Također, kazao je da on i njegova obitelj nisu znali gdje se sve godine skrivao. No, potvrdio je kako se nije samo skrivao u Beogradu, gdje su ga, podsjećamo, specijalne postrojbe i uhitile. Uvjeren je da njegov brat neće biti izručen u sljedećih nekoliko dana. O tome će finalnu riječ imati Ministarstvo pravosuđa.

Danas je pak nakon sastanka sa svojim klijentom, Karadžićev odvjetnik ustvrdio kako će iskorisiti sve pravne mogućnosti da se Karadžića izruči Haagu u sljedećih nekoliko dana. S druge strane, potvrđeno je kako su Karadžićeva žena i kćer dobili sučevu dozvolu da ga posjete, ali to nisu u mogućnosti jer im, kako je kazao Karadžićev brat, vlasti BiH to ne dopuštaju jer ne smiju napustiti zemlju. Jučer su osim europskih političara i diplomata, najviše komentara, u dosta slučajeva suzdržanih, odaslali predstavnici srbijanske političke scene. Jedine oštre osude došle su od predstavnika koji zastupaju krajnje desna politička stajališta.

Čelnik Nove Srbije Velimir Ilić Karadžićevo uhićenje je klasificirao kao reprezentativni primjer da će 'sve što je srpsko biti izručeno i predano Haškom tribunalu'. Kako se i očekivalo, najoštrija retorika upućena je iz tabora Srpske radikalne stranke. Danas se uz sinoćnje priopćenje u kojem se duboko osuđuje ovaj čin srbijanskih sigurnosnih službi, oglasio i čelni čovjek Radikala Tomislav Nikolić.

Poručio je kako je ovo 'težak dan za srpsku povijest, jer on nije ratni zločinac već je zasluženo postao mit i legenda.' Zaprijetio je kazavši kako će na srpskim ulicama izaći brojni prosvjednici s namjerom da preko 'demokratske borbe počiste Tadićevu Vlast.' Režim Borisa Tadića žrtvovao je Karadžića, a Tadićeva vlast ništa drugo je nego lanac propagandnih marioneta", kazao je Nikolić

Vezane vijesti

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

Obrana Radovana Karadžića zatražila je u ponedjeljak pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) oslobađanje bivšeg… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika