23.07.2008. / 08:30

Autor: Hrvoje Šimičević

Srbija

U iščekivanju nagrade iz Bruxellesa

Kao jedan od prvih vidljivih efekata uhićenja Karadžića biti će prema svemu sudeći trgovinski sporazum između Srbije i Unije, o kojem će u dva navrata do kraja srpnja razgovarati predstavnici članica EU

Djelomično rješenje dosad najveće prepreke u reguliranju konkretnih bilateralnih odnosa s Europskom unijom; uhićenje jednog od haških bjegunaca Radovana Karadžića, Srbiju je uvelike približilo cilju beogradskih proeuropskih političkih struja.

Preko noći, te nakon događaja koji su se odvijali baš na ulicama Beograda, Srbija je nakon dugo vremena nepovoljne političke klime, nadomak početka političkog i pravnog reguliranja odnosa s Unijom preko primjenjivanja privremenog sporazuma o stabilizaciji i priključivanju. Odmah po uhićenju Karadžića, gotovo istovjetnu poruku odaslali su svi eminentniji europski diplomati i političari iz Bruxellesa.

Nakon razgovora s srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem, povjerenik za proširenje Unije Olli Rehn istaknuo je u utorak da se unutar Europske unije stvorio konsenzus kako bi rečeni sporazum između Srbije i EU trebao stupiti na snagu. "Iako je odluka na Savjetu ministara, stav Komisije je da bi trebalo započeti s primjenom Privremenog sporazuma", kazao je Rehn, dodavši kako će na nadolazećem sastanku, Komisija čvrsto zastupati rečeni stav, prenijele su agencije.

Ratko Mladić, bliski Karadžićev suradnik za vrijeme zločina počinjenih u BiH i dalje je na slobodi, a pozitivni epilog u ovom slučaju, bio bi izniman polet u nastojanju Srbije da se približi europskoj zajednici naroda, poručili su iz Bruxellesa. S druge strane, nakon jučerašnjeg sastanka ministara EU, ne donošenjem nikakvih preuranjenih odluka, jasno je do znanja dano Srbiji kako je pred njima još posao privođenja Mladića pravdi. Shodno tomu, efektivna suradnja s Haagom i dalje će do izručenju dvaju bjegunaca, a osobito Mladića, biti imperativ za Tadićevu administraciju, što je u izjavi potvrdio i Rehn. "Moramo pomoći Srbiji da nastavi ostvarivati uvjerljive rezultate u sprovođenju prijelaznog sporazuma, tako da što prije možemo razmotriti i status Srbije kao kandidata za članstvo u EU.", izjavio je Rehn.

Ubrzanje pregovora sa Srbijom bio je jedan od zaključaka koje je Europski savjet donio krajem prošle godine, uz ultimatum da se ispoštuju svi uvjeti koje je postavio sud u Haagu. Sam Rehn nije želio govoriti o konkretnim datumima stavljanja Srbije u status kandidata, već da će i dalje taj aspekt biti uvjetovan jedino rezultatima iz Beograda. Ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić poručio je pak da 'Beograd ima ambiciozne planove za članstvo u EU do kraja godine ili najkasnije u prvoj polovici 2009. godine'. Privremeni sporazum o stabilizaciji i priključivanju, potpisan je sa Srbijom u travnju, ali je zbog statusa quo po pitanju uhićenja optuženika, taj dokument bio zaleđen.

Kao jedan od prvih vidljivih efekata uhićenja Karadžića biti će prema svemu sudeći dio Sporazuma koji se odnosi na trgovinski sporazum između Srbije i Unije, o kojem će u dva navrata do kraja srpnja razgovarati predstavnici članica EU. To je potvrdio i francuski ministar vanjskih poslova i predsjedavajući šefovima diplomacija zemalja EU Bernard Kouchner, ističući kako će znatniji diplomatski pomak između Unije i Srbije, kao što su konkretne odluke europskih političara, uvelike potaknuti Srbiju na daljnje reforme i napore.

Iako predstavnici nekih od zemalja članica; poput Nizozemske I Belgije, rezignirano gledaju na ove najave svojih kolega, jučer se, kako prenose agencije, nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU-a kao jedna od najava mogla čuti kako će sa Srbijom započeti konkretne pregovore sredinom ili u prvoj polovici 2009. godine-u istom razdoblju kad tu etapu završe Hrvatski diplomati u Bruxellesu.

Vezane vijesti

EK najavila pozorno praćenje makroekonomske situacije u 12 zemalja

EK najavila pozorno praćenje makroekonomske situacije u 12 zemalja

Europska komisija je u utorak objavila da je potrebno provesti temeljitu analizu makroekonomske situacije u 12 zemalja članica kako bi se na vrijeme… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika