23.07.2008. / 13:01

Autor: Hrvoje Šimičević

Iran

Ahmadinedžad: Nećemo obustaviti nuklearni program

Ahmedinejdžad je kazao kako je njihov nuklearni program u potpunosti namjenjen za mirnodopske svrhe, a ne za proizvodnju atomske bombe

Iranski predsjednik Ahmud Ahmadinedžad poručio je kako Iran ni milimetra neće uzmaći u svom nuklearnom programu. U subotu je šest najmoćnijih svjetskih država dalo ultimatum Iranu i rok za odgovor na pozive da se nuklearne aktivnosti obustave u toj zemlji.

U zamjenu je Iranu ponuđen paket poticaja te ukidanje embarga na određene sankcije, nametnute između ostalog zbog 'nuklearnih aktivnosti'. Ahmadinedžad je kazao kako je njihov nuklearni program u potpunosti namjenjen za mirnodopske svrhe, a ne za proizvodnju atomske bombe, poručivši velikim silama da je Iran spreman da "rješava probleme čovečanstva", u slučaju da se otvori rasprava na bazi "prava, pravde i logike".

Iran je u nekoliko navrata odbio prekinuti obogaćivanje uranija, što je jedini uvjet za daljnje formalne pregovore. Obogaćivanjem urana moguća je proizvodnja goriva za nuklearne elektrane, ali i materijal za atomsko oružje.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika