23.07.2008. / 14:04

Autor: Nina Tomljanović, Petra Horvat

Odvjetnik Svetozar Vujačić kaže:

Karadžić će se braniti sam

Glasnogovornik Tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić kaže kako postoji mogućnost da će Karadžić Haagu biti izručen već ovaj vikend

"Karadžić će u Srbiji imati pravni, odnosno stručni tim, koji će mu pomagati u odbrani, ali će se pred Haškim sudom braniti sam, kako to na maestralan način radi i Vojislav Šešelj", rekao je Karadžićev odvjetnik Svetozar Vujačić novinarima ispred Specijalnog suda.

Glasnogovornik Tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić je najavio da će u petak, 25. srpnja podnijeti žalbu na rješenje istražnog suca o ispunjenju uvjeta za Karadžićevo izručenje Haagu. Nije pri tome isključio mogućnost da će Karadžić Haagu biti izručen već ovaj vikend.

Objasnio je da to radi kako bi se odgodilo izručenje te da na taj način želi pomoći obitelji Karadžić da ga posjeti u pritvoru u Beogradu. Vekarić je podsjetio da je istražni sudac dao dozvolu da obitelj posjeti Radovana Karadžića, ali da se visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak s time ne slaže.

Inače, uži članovi Karadžićeve obitelji, koji žive u BiH, nemaju putne dokumente i bez Lajčakovog odobrenja ne mogu napustiti zemlju.

Novinska agencija Tanjug piše da je odvjetnik Vujačić, ponovivši tvrdnju da je Karadžić uhapšen u petak 18. srpnja, najavio da će podnijeti kaznenu prijavu protiv osoba koje su sudjelovale u uhićenju i koje su ga držale do ponedjeljka kada je predat istražnom sudu.

Karadžić se navodno namjeravao sam predati

Karadžićev odvjetnik Svetozar Vujačić i brat Luka Karadžić tvrde kako se haški optuženik Radovan Karadžić namjeravao sam predati u siječnju 2009., jer je mislio da bi za njega tada bili nadležni srpski sudovi. Vujačić je kazao i kako Karadžić uhićenje komentira bez ljutnje, no kako ipak zamjera Borisu Tadiću što nisu pričekali s uhićenjem do prestanka rada Haškog tribunala, nakon čega bi mu se sudilo u Srbiji. "Mogli su ga uhititi i skrivati pola godine, te mu suditi u Beogradu. Ne samo zbog Radovana nego i zbog Srbije", rekao je Karadžićev brat Luka.

Vujačić i Luka Karadžić tvrde kako je on uhićen u gradskom autobusu kod Batajnice, te da je do ponedjeljka navečer držan na tajnoj lokaciji, no to nije potvrdio nizi jedan vozač autobusa na toj liniji. Gradsko saobraćajno poduzeće Beograda negira da je ikada izdalo mjesečnu markicu za prijevoz na ime Dragana Dabića. Glasnogovornik Tužiteljstva za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić u utorak je izjavio za Televiziju B92 da je Karadžić uhićen u ponedjeljak navečer, nakon čega je o tome ubrzo obaviještena javnost.

Karadžićev će odvjetnik u petak predati žalbu na rješenje istražnog suca o ispunjenosti pretpostavki za izručenje. Pred Haškim će se sudom Karadžić navodno braniti sam, a imat će samo četveročlani ili petočlani savjetodavni tim u kojem će, pored ostalih, biti Karadžićev odvjetnik Vujačić i Kosta Čavoški, predsjednik Odbora za istinu o Radovanu Karadžiću. "Računamo s tim da će Karadžić idućeg utorka ili srijede biti prebačen u Den Haag specijalnim avionom, praćen dvjema dodatnim letjelicama", rekao je Vujačić.

Karadžićev odvjetnik tvrdi i da je Karadžić proteklih godina radio i na psihijatrijskim odjelima dvije velike beogradske bolnice, da je stan koji su mu izdali "zemljaci koji žive u Londonu" plaćao 350 eura mjesečno, te da je njegova predavanja o psihijatriji i alternativnoj medicini posjećivalo i po 300 do 400 ljudi. Na pitanje o tome je li on odvjetnik i odbjeglom Ratku Mladiću i hoće li i on uskoro za Karadžićem, Vujačić je odgovorio: "Daj Bože da ga ne nađu".

Karadžića otkrio telefonski razgovor s rođakom

Karadžić živio u Beogradu i bavio se alternativnom medicinom

Novi detalji Karadžićeva života pod drugim identitetom

Policija provjerava Karadžićeve dokumente

Vezane vijesti

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

Obrana Radovana Karadžića zatražila je u ponedjeljak pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) oslobađanje bivšeg… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika