24.07.2008. / 08:48

Autor: Nina Tomljanović

Banja Luka

Dodik: Jedino međunarodna zajednica održava BiH na okupu

Za razliku od centralizacije BiH koju zagovaraju bošnjački dužnosnici, čelnicin RS-a se zauzimaju za federalno uređenje BiH u kojem bi Republika Srpska trajno bila jedna federalna jedinica, smatra premijer RS

Gostujući u emisiji Televizije Republike Srpske posvećenoj uhićenju Radovana Karadžića, premijer RS Milorad Dodik je izjavio kako je Bosna i Hercegovina trajno podijeljeno društvo te da ne vidi na koji se način u budućnosti te podjele mogu prevladati.

Već više puta, Dodik je optružio bošnjačke čelnike iz Sarajeva da svojim nastojanjima za ukidanjem Republike Srpske produbljuju podjele u BiH. "Odnosi između Banje Luke i Sarajeva su tako teški da ne vjerujem u mogućnost dodatnih razumijevanja", rekao je Dodik te dodao da su Banja Luka i Sarajevo dovoljno udaljeni te da ne vidi na koji bi način u budućnosti mogli prevladati jaz koji postoji u političkim koncepcijama.

Za razliku od centralizacije BiH koju zagovaraju bošnjački dužnosnici, čelnicin RS-a se zauzimaju za federalno uređenje BiH u kojem bi Republika Srpska trajno bila jedna federalna jedinica, smatra premijer RS.

On tvrdi da jedino što BiH drži na okupu je međunarodna zajednica i kako je rekao, da nema nje nitko ne bi mogao sačuvati BiH."BiH nema svoj unutarnji suverenitet. Veći suverenitet ima Republika Srpska koja ima svoj teritorij i institucije", kazao je Dodik.

Osvrnuvši se na izjave Harisa Silajdžića, Sulejmana Tihića i Zlatka Lagumdžije koji su izjavili da nakon uhićenja Radovana Karadžića treba preispitati postojanje Republike Srpske, Dodik je rekao da će nakon uhićenja Republika Srpska postati još jača.

Optužio je Lagumdžija i Silajdžića da moraju snositi odgovornost za ratnu politiku, jer je Lagumdžija bio dopredsjednik ratne Vlade BiH u Sarajevu a Silajdžić je bio predsjednik ratne Vlade BiH i ratni ministar vanjskih poslova BiH.

Vezane vijesti

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Pregovori DS-a i SPS-a već nekoliko dana tapkaju na mjestu. Iako je matematika na njihovoj strani, u pokušaje formiranja nove srbijanske vlade sada… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika