24.07.2008. / 09:24

Autor: Nina Tomljanović

Daily Telegraph

Karadžića je odao Mladić

Britanskim list navodi da Mladić ptregovara sa svojim progoniteljima o uvjetima svog uhićenja i da je davao informacije o Karadžićevom prebivalištu kako bi se spasio

Pozivajući se na izvore njemačkih obavještajnih službi Bundesnachrichtendienst (BND), britanski Daily Telegraph piše da je jednog od najtraženijih haaških optuženika Radovana Karadžića odao njegov vojni zapovjednik Ratko Mladić kako bi izbjegao izručenje Haagu i na taj si način osigurao suđenje u Srbiji gdje ga neki još uvijek smatraju nacionalnim junakom.

Britanskim list navodi da Mladić ptregovara sa svojim progoniteljima o uvjetima svog uhićenja i da je davao informacije o Karadžićevom prebivalištu kako bi se spasio.

"Mladić je dao neke informacije o Karadžiću, vjerojatno prije nekoliko mjeseci, kako bi sebe spasio. To znači da zna da će doći do suđenja", rekao je izvor. Njegovo se uhićenje sada očekuje u roku od nekoliko tjedana a vjerojatnost da će mu njegova izdaja svog nekadašnjeg političkog čelnika osigurati suđenje u Srbiji vrlo je mala, piše Daily Telegraph.

Za razliku od Karadžića koji je navodno imao zaštitu dijela srbijanskih obavještajnih službi, piše britanski list, Mladića štite i dijelovi srbijanskog vojnog vrha što znači da bi dogovor oko uvjeta njegove predaje mogao učiniti složenijim.

Karadžić će se braniti sam

Za što je sve odgovoran Radovan Karadžić

Bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić, koji je uhićen u ponedjeljak 21. srpnja u autobusu na liniji iz Novog Beograda za Batajnicu. Bio je jedan od najtraženijih ratnih zločinaca u svijetu.

Međunarodni kazneni tribunal za bivšu Jugosllaviju (ICTY) je na čelu s prvim haškim tužiteljem Richardom Goldstoneom prvu optužnicu protiv Karadžića i generala bivše Vojske RS-a Ratka Mladića podigao u srpnju 1995. godine. Optužnica je imala 16 točaka, od kojih je jedna optužene teretila za genocid, a tri za zločine protiv čovječnosti. Druga optužnica, koja se odnosila na zločine u Srebrenici, podignuta je u studenpome 1995.godine i imala je 20 točaka, od kojih ih je jedna teretila za genocid, a devet za zločine protiv čovječnosti.

Optužnicu u cijelosti možete pročitati ovdje.

Haag provjerava optužnicuGlasnogovornica Tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Olga Kavran za B92 je izjavila kako tužiteljstvo haškog suda provjerava da li se optužnica protiv Karadžića koja je sastavljena 2000. godine treba uskladiti ili mijenjati. "Tim Tužiteljstva proučava i razmatra optužnicu, koja je posljednji put izmjenjena prije osam godina, da bi vidjeli da li postoje eventualni razlozi da se ona izmjeni odnosno uskladi sa sudskom praksom koja je u međuvremenu došla, kao i sa eventualno novim dokazima koji su prikupljeni u međuvremenu", rekla je Olga Kavran.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika