24.07.2008. / 16:07

Autor: Hrvoje Šimičević

Tvrdnje MUP-a RS-a

Pravi Dragan Dabić živi u Rumi

"Lažni identitet dobio je očito u vrijeme kad su njegovi stranački prijatelji bili na vlasti u Republici Srpskoj. A istodobno je i u Srbiji za njega bio povoljan politički ambijent. Očito je, dakle, da je paralelni život počeo živjeti puno ranije", kazao je tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević

Iako su beogradski mediji danas iznijeli teze o tome kako je moguće da je Karadžić preuzeo identitet čovjeka iz Banjaluke koji je preminuo u devedesetima, prije nekoliko sati agencija Tanjug je objavila kako 'pravi' Dragan Dabić još živi u Rumi. Dabić je umirovljenik, rođen 1942. godine, a za Tanjug je kazao kako nimalo ne nalikuje Radovanu Karadžić, 'osim
možda činjenice što ima brkove'.

Kako je kazao, otkad se doznalo da postoji, konstantno ga 'opsjedaju' novinarske ekipe, ističući kako razmišlja da svoje izjave počne naplaćivati, 'jer od nečeg se mora živjeti.'

Do informacije o 'živom' Dabiću u Tanjugu su došli preko MUP-a Republike Srbije, nakon što su se pojavile špekulacije da se Karadžić koristio dokumentima čovjeka, za čiju je smrt, paradoksalno, bio odgovoran kao čelni čovijek svih vojnih akcija bosanskih Srba.

Naime, Dabić iz Banjaluke ubijen je snajperom 1993. godine u Sarajevu, dok je pretrčavao preko Trga heroja, kako je potvrdila njegova obitelj, potresena činjenicom da je Karadžić možda koristio njegov identitet. Prema toj verziji, Karadžić je dobio osobnu iskaznicu na ime Dabića 1999. godine, predstavljajući se kao izbjeglica iz Dvora na Uni.

Karadžić do lažnih dokumenata došao u Bosni i Hercegovini

Iz MUP-a Republike Srpske kazali su kako činjenica da je Dragan Dabić iz Rume još živ, pokazuje da se Karadžić koristio krivotvorenim dokumentima. Iz srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine objavili su pak kako je do tih dokumenata došao preko 'struktura u Bosni i Hercegovini'.

"Lažni identitet dobio je očito u vrijeme kad su njegovi stranački prijatelji bili na vlasti u Republici Srpskoj. A istodobno je i u Srbiji za njega bio povoljan politički ambijent. Očito je, dakle, da je paralelni život počeo živjeti puno ranije", kazao je srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević u izjavi za Večernje novosti, dodavši kako je malo ljudi znalo da je Dabić zapravo Karadžić.

Vukčević je kazao kako će svi koji su bili uključeni u skrivanju i pomaganju Karadžiću, odgovarati pred zakonom. Ponovio je kako je Karadžić uhićen u ponedjeljak navečer, a ne u petak, što, kako je rekao, reprezentativno pokazuju "koliko je bilo besmislenih zavjereničkih teorija" koje su Karadžićevo skrivanje pratile.

O Karadžićevom uhićenju u petak 18. srpnja, a ne u ponedjeljak, kako se službeno tvrdi, i dalje govori njegov odvjetnik Svetozar Vujačić, ističući kako su mu se javila tri putnika iz autobusa broj 73 s linije Novi Beograd - Batajnica, 'koji to potvrđuju'. Vujačić je, naime, kazao kako je Karadžić bio "otet" i nezakonito zadržan tri dana na nepoznatoj lokaciji prije nego što je doveden u ponedjeljak, 21. srpnja navečer istražnom sucu, te je Karadžić od njega zatražio da protiv NN osoba koje su ga otele podnese kaznenu prijavu.

Od Karadžićevog uhićenja, srbijanski mediji pisali su o brojnim teorijama Karadžićevog života posljednjih 12 godina. Beogradska Politika u današnjem izdanju tvrdi kako se Karadžić krio po manastirima, prije nego što je 'postao' Dragan Dabić.

Prema pisanju Beogradskog B92, Karadžić je do falsificiranih dokumenata došao u policijskoj upravi u Rumi. Do sada to od nadležnih nitko nije komentirao, a MUP je sve novinare preusmjeravao na Tužilaštvo za ratne zločine. Odbor za sigurnost Skupštine Vojvodine najavio je kako će od nadležnih državnih organa zahtjevati detalje o uhićenju haških optuženika, dokumentima koje su dobili, ali i sve detalje vezane uz suradnju s haaškim sudom.

Vezane vijesti

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

Obrana Radovana Karadžića zatražila je u ponedjeljak pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) oslobađanje bivšeg… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika