24.07.2008. / 17:25

Autor: Hrvoje Šimičević

Nema izručenja Hrvatskoj

Talijanski sud oslobodio Iliju Brčića

U eplilogu slučaja, talijansko pravosuđe odlučilo je da Brčića neće izručivati Hrvatskoj, čime su pokazali kako neće promijeniti retoriku od početka 2008. godine

Talijanski sud oslobodio je bivšeg oficira JNA Iliju Brčića, odgovornog za razaranje dalmatinskih otoka, objavili su crnogorski mediji. Brčić je 1993. godine u odsustvu u splitskom Županijskom sudu osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva. Uhićen je u Italiji u studenom prošle godine na temelju Interpolove tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska. U eplilogu slučaja, talijansko pravosuđe odlučilo je da Brčića neće izručivati Hrvatskoj, čime su pokazali kako neće promijeniti retoriku od početka 2008. godine.

Naime, tada su također odbili izručiti Brčića, pod obrazloženjem da se ne može jamčiti da će optuženome biti omogućeno nepristrano suđenje. Tužitelj Catanzaro Lombardi koji je tražio obustavljanje izručenja, u obrazloženju se tada pozvao na izvještaje međunarodnih organizacija i State Departmenta o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj, 'na temelju kojih nema jamstva za nepristrano i pošteno suđenje.' Brčićev odvjetnik Goran Rodić izjavio je danas kako je u tijeku organizacija povratka njegovog klijenta u Crnu Goru.

Brčić prema optužnici naredio napad na Split 1991. godine

Crnogorskog časnika splitski Županijski sud je 1993. godine u odsutnosti osudio na 15 godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva. Presuda je postala pravomoćna godinu dana kasnije, a Vrhovni sud je, uz zatvorsku kaznu, Brčiću izrekao i doživotno protjerivanje iz Hrvatske. Ilija Brčić je bio jedan od 30-ak optuženih časnika JNA, na čelu sa bivšim viceadimiralom JNA i zapovjednikom komande Vojno-pomorske oblasti Milom Kandićem, koje se teretilo za napade na Split i obližnje otoke 14. na 15. studenoga 1991. godine.

Brčić je osuđen jer je kao zapovjednik razarača Pula u splitskom kanalu pucao na hidrogliser kojim su prema Dubrovniku plovili europski promatrači i jer je, zajedno s još šest zrakoplova, nasumice gađao naselja na Braču i Šolti, ispalivši najmanje 800 granata. U tim napadima uništene su kuće i gospodarski objekti, no na sreću nije bilo poginulih. Uhićen je potkraj prošle godine na rimskom aerodromu kao član vojne delegacije Crne Gore koja je u Italiju otputovala na poziv NATO-a.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika