26.07.2008. / 16:34

Autor: Petra Horvat

Poglavnikov svećenik

Pateru Lasiću prijeti zatvor zbog ustaštva

Vjekoslav Lasić je 90-ih predvodio mise za Pavelića, zbog čega se sukobio s kardinalom Kuharićem, a šuškalo se kako je to razlog za njegov odlazak na misiju u Hamburg

Slobodna Dalmacija je prenijela izjavu odvjetnika Veljka Miljevića koji je ustvrdio kako se izjave patera Vjekoslava Lasića na pogrebu Dinka Šakića, zapovjednika ustaškog logora Jasenovac, mogu sankcionirati prema Kaznenom zakonu.

Pater Lasić je dominikanski svećenik koji je 90-ih godina predvodio mise za ustaškog poglavnika Antu Pavelića. Odvjetnik Miljević je ustvrdio kako se paterove izjave sa sprovoda, poput one u kojoj tvrdi kako je ustaški pokret 41' obnovio hrvatsku državu, ili one u kojoj je kazao kako je NDH temelj naše države, a Stepinac mučenik komunizma, te kako se svaki "pošten" Hrvat treba ponositi Šakićevim imenom, mogu sankcionirati kaznom do 150 dnevnih dohodaka, tj. 6 mjeseci zatvora, prema članku 322. Kaznenog zakona. "Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, na temelju kojeg je optužen mladić koji je na Thompsonovu koncertu istaknuo ustaško znakovlje, bio bi preblag za sankcioniranje patera Lasića", tvrdi Miljević.

Državno odvjetništvo nije željelo komentirati slučaj, uz obrazloženje kako ne posjeduju dovoljno informacija.
Prema neslužbenim informacijama Slobodne Dalmacije, ukoliko netko od sudionika pogreba smatra kako je sporan Lasićev istup, može podnijeti kaznenu prijavu policiji.

Unutar crvenih krugova, po "zapovjednoj je odgovornosti" za Lasića nadležan provincijal Hrvatske dominikanske provincije. Unutar Hrvatske dominikanske provincije došlo je do smjene, pa je u lipnju čelnikom imenovan fra Anto Gavrić koji je se još nalazi na bivšoj službi u Švicarskoj.

Bivši provincijal fra Ivan Ilko Mateljan izjavio je kako ne zna u kojem je svojstvu Lasić istupio na Šakićevu sprovodu, jer nije ni župnik, ni kapelan, niti je Šakić pripadao njihovoj župi. Fra Mateljan je istaknuo kako ne podržava ustaški režim i kako mu je žao što netko zlorabi njihov red, a objasnio je i kako će, unutar tog reda, Lasić biti sankcioniran samo prijekorom provincijala.

Ivo Banac, čelnik HHO-a, izjavio je kako poštuje slobodu govora, no Lasića je prozvao sramotom za Crkvu, narod i državu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika