26.07.2008. / 17:56

Autor: Petra Horvat

Pobjednici Pula film festivala

'Ničiji sin' dobitnik Velike zlatne arene

Film "Ničiji sin" proglašen je najuspješnijim filmom ovogodišnjeg Pula film festivala

Film "Ničiji sin" redatelja Arsena Antona Ostojića i producenta Joze Patljaka dobitnik je ovogodišnje Velike zlatne arene, nagrade za najbolji film na ovogodišnjem 55. festivalu igranog filma u Puli. Po glasovima publike, nagradu Zlatna vrata Pule, sa ocjenom 4,66 osvojio je film "Nije kraj" Vinka Brešana. "Ničiji sin" je najuspješniji film ovogodišnjeg Festivala i, osim Velike zlatne arene, osvojio je još pet Zlatnih arena. Zlatnu arenu za režiju osvojio je Arsen A. Ostojić, za najbolju glavnu mušku ulogu osvojio je Alen Liverić, Drago Poldrugač i Marko Poldrugač osvojili su Zlatnu arenu za specijalne efekte, za ton Damir Ključarić, a za glazbu Mate Matišić. Film je osvojio i nagradu "Oktavijan" koju dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara.

Brešanov film "Nije kraj" osvojio je četiri zlatne arene; za najbolju sporednu mušku ulogu Leon Kučev, kostimografiju Željka Franulović, scenografiju Marijo Ivezić i montažu Sandra Botica-Brešan. Jadranka Đokić je, za ulogu u filmu "Iza stakla" Zrinka Ogreste, osvojila zlatnu arenu za najbolju glavnu žensku ulogu, dok je ona za najbolju sporednu žensku ulogu pripala Nadi Gačešić-Livaković za ulogu u filmu "Kino Lika" Dalibora Matanića. Zlatna arena za scenarij pripala je Goranu Rušinoviću i Miljenku Jergoviću za film "Buic Riviera" redatelja Gorana Rušinovića, a za kameru Davorinu Geclu za film "Iza stakla". Posebna Zlatna Arena pripala je Mojci Gorogranc za masku filma "Kino Lika".

Vjesnikova nagrada "Breza" za najboljeg debitanta dodijeljena je Areti Ćurković za glavnu ulogu u filmu "Kino Lika".
Ocjenjivački sud međunarodnoga natjecateljskog programa Zlatnu arenu za najbolji film dodijelio je filmu "Dvostruka ljubav" redatelja Claudea Chabrola. Najbolji je redatelj Mike Leigh (film "Happy Go Lucky"), a Zlatna arena za najbolju glavnu ulogu dodijeljena je glumici Liu Weiwei za ulogu u filmu "Vjeruj u ljubav" redatelja Wanga Xiaoshuaija.

Ocjenjivački sud mladih filmofila najboljim je filmom međunarodnoga natjecateljskog programa proglasio film "Nepoznata" talijanskog redatelja Giuseppea Tornatorea, a najboljim filmom u sklopu nacionalnoga natjecateljskog programa proglasio je film "Iza stakla" redatelja Zrinka Ogreste.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika