27.07.2008. / 11:26

Autor: Petra Horvat

London

Paddy Ashdown: Bosni i Hercegovini prijeti raspad

Ashdown tvrdi kako se međunarodna zajednica zbog zbivanja na Kosovu i u Beogradu premalo posvećuje Bosni, koju bi još trebala voditi, te da Milorad Dodik koristi autonomiju koja mu je zajamčena Daytonskim sporazumom kako bi ugrozio Bosnu koja je predviđena istim sporazumom

Bivši visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown u nedjelju je za list Observer napisao je kako je BiH danas bliže raspadu nego ikad nakon rata. "Radovan Karadžić će biti izručen Haškom tribunalu, no podjela Bosne o kojoj je sanjao sada je bliže ostvarenju nego ikad od kada je on bio u bijegu", izjavio je Ashdown i dodao kako podjelu Bosne neće uzrokovati agresija iz vana, već umor i tromost međunarodne zajednice, koja bi Bosnu još uvjek trebala voditi.

"Smatram kako je Washington svjestan opasnosti, no nisam siguran je li i Brussel svjestan", ocijenio je Ashdown i dodao kako se Brussel zbog zbivanja na Kosovu i u Beogradu premalo bavi Bosnom, a to je, tvrdi Ashdown, loša taktika. Ashdown je napomenuo i kako, unatoč tome što uzrok konfliktu treba tražiti u Beogradu, do konflikta, kroz stoljeća, nikada nije došlo u Srbiji, već u Bosni. On je upozorio da je Republika Srpska uspostavila paralelne institucije sa državom i da radi na odvajanju od BiH.

Ashdown kaže da premijer RS Milorad Dodik "sada agresivno poništava desetljeće reformi" i koristi autonomiju koja mu je zajamčena Daytonskim sporazumom kako bi "ugrozio Bosnu kakva je predviđena u Daytonu". Ashdown smatra kako Dodikova kontrola nad, kako je nazvao, njegovom mini-državom postaje sve centralističkija, a institucije sve korumpiranije. No, osnovni problem je u tome, tvrdi Asdown, što u BiH Dodik jedini ima plan, dok se Hrvati i muslimani međusobno prepiru.

"EU bi trebala iskoristiti težnje BiH za članstvo u uniji kao polugu kojom bi se poduprla središnja vlast u Sarajevu", ocijenio je. "Bruxelles se mora...oduprijeti pokušajima podrivanja države BiH, mora ustrajati na ustavnim reformama koje bi Bosnu učinile djelotvornijom i koje bi se suprotstavile korupciji", naglasio je Ashdown. EU bi također trebala poručiti Srbiji da će ključni uvjet za napredak prema europskim integracijama "biti potpora državi BiH" i uskraćivanje potpore onima koji nastoje ugroziti tu državu, istaknuo je on.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika