27.07.2008. / 15:30

Autor: Petra Horvat

Opasnost u dubinama Jadrana

Nove vrste otrovnih riba u Jadranu

Stručnjaci tvrde kako su neke vrste u Jadranu primijećene i ranije, no sada je uspostavljena njihova populacija

Splitski institut za oceanografiju i ribarstvo počelo je surađivati s Biološkim institutom u Kotoru kako bi zajedno promatrali nove vrste riba koje su se pojavile u našem moru. Slobodna Dalmacija je kao najopasniju ribu istaknula Sphoeroides pachygaster, iz porodice napuhača odnosno četverozupki. Spomenuta riba sadrži izrazito jak i opasan neurotoksin tetrodotoksin koji izaziva paralizu dišnih organa i gotovo momentalno izaziva smrt. Znanstvenici upozoravaju kako se ovu ribu nipošto ne treba spremati za jelo, makar se u Japanu posebnim procesom sprema delikatesno jelo "fugu".

Dr. Jakov Dulčić, voditelj Laboratorija za ihtiologiju i probalni ribolov u splitskom institutu, kazao je kako je ta vrsta zabilježena u vodama ispred Budve, no kako je u Jadranu primijećena još 1992. "Izgleda da je sad uspostavljena populacija jer se već mogu pronaći i spolno zreli primjerci", dodao je Dulčić koji je od ostalih opasnih riba izdvojio i Lagocephalus sceleratus, također iz porodice napuhača, koja je lani usmrtila najviše osoba u Egiptu i Grčkoj, te ribu kostorog (Balitses capriscus) koja je česta duž Jadrana.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika