28.07.2008. / 13:42

Autor: Nina Tomljanović, Hrvoje Šimičević

Slučaj Laptalo

Sanader: Učinit ćemo sve da pravda pobijedi

Sanader je istaknuo da je Hrvatska i do sada u slučaju Laptalo učinila mnogo te je napomenuo da je osobno poslao pismo grčkom premijeru

"To je jedan vrlo tužan slučaj i mi ćemo, poštujući trodiobu vlasti i činjenicu da se kapetan Laptalo nalazi u drugoj zemlji, učiniti sve da pravda pobijedi. To je ono što mogu poručiti kapetanu Laptalu i njegovoj obitelji", izjavio je premijer Ivo Sanader u zagrebačkom hotelu Sheraton.

Istaknuo da je Hrvatska i do sada u slučaju Laptalo učinila mnogo te je napomenuo da je osobno poslao pismo grčkom premijeru. "U tom smislu, ne mogu komentirati pojedine izjave ovih dana, ali sigurno će Hrvatska, sukladno demokratskoj praksi i standardima koji postoje u svakoj demokratskoj zemlji, učiniti sve da pravda pobijedi", kazao je premijer Sanader.

Laptalo: Veleposlanstvo u Ateni mi ne želi pomoći

"Ambasada je odbila suradnju na pravnim i kriminalnim pitanjima, a meni humanitarna pomoć nije bila potrebna. Ja i danas trebam pomoć, ali izgleda da oni i dalje ne žele pružiti ništa osim onog humanitarnog - da pođem učiti grčki, a meni treba angažman po pitanju mog statusa i procesa", kazao je Kristo Laptalo, osuđenik na 14 godina zatvora u Grčkoj zbog kkrijumčarenja droge, u telefonskom intervjuu za Jutarnji list.

Laptalo je istaknuo kako su ga iz Veleposlanstva posjetili pet puta, a posljednji posjet bio je još u kolovozu prošle godine. Prema njegovim riječima, dolazili su mu govoriti kako je on stari morski vuk koji će sve izdržati, pitali su ga trebaju li mu knjige i savjetovali mu da uči grčki.

"Njihov odnos mogao bih definirati nekom čudnom indiferentnošću", kazao je Laptalo, priznavši kako nije bio spreman prihvatiti neke konzularne usluge jer mu "nikada nije trebala humanitarna pomoć" te da su posjeti prekinuti na njegovu inicijativu. "Kako on to mjeri o što je previše a što premalo pomoći, meni nije jasno. A mo­žda pred­sje­dnik o me­ni zna i nešto što ja ne ­znam... Pri­hva­ćam da je na­čin na ko­ji sam tra­žio po­moć od ure­da Pred­sje­dni­ka bio pri­mje­ren mo­me ka­ra­kte­ru. Mo­že bi­ti da se u tra­že­nju te po­mo­ći ni­sam do­volj­no po­ni­zio", komentirao je Laptalo izjave predsjednika Stjepana Mesića, koji je kazao kako Laptalo nije previše tražio pomoć diplomatskog predstavništva. Istaknuo je kako su mnogi mislili da je nedužan te da ne treba pomoć.

Laptalo je također izrazio sumnju da je itko za njega bilo što učinio jer rezultat na kraju nije bio nikakav. "Onaj tko je probao nešto učiniti, neka to i kaže, a neka ne govori okolo da sam premalo ili previše tražio da mi pomognu", kazao je Laptalo

.

Vezane vijesti

Kazna od 17 tisuća kuna: Čičak osuđen zbog klevetanja kapetana Laptala

Kazna od 17 tisuća kuna: Čičak osuđen zbog klevetanja kapetana Laptala

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak nepravomoćno je osuđen za klevetu zbog članka napisanog o kapetanu Kristi Laptalu, koji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika