28.07.2008. / 13:31

Autor: Hrvoje Šimičević

Eksplozija dviju bombi u Istambulu

Teroristički napad zbog Ustavnog suda?

Ustavni sud je trebao razmotriti optužbe prema kojima vladajuća stranaka AKP sustavno provodi antisekularne aktivnosti i nastoji stvoriti teokratsku, islamističku vlast.

Krvavi teroristički napad koji je za posljedicu imao 17 civila u Bagdadu, dogodio se nekoliko sati prije nego što je Ustavni sud trebao razmotriti optužbe prema kojima vladajuća stranaka AKP sustavno provodi antisekularne aktivnosti i nastoji stvoriti teokratsku, islamističku vlast.

Riječ je o kulminaciji događaja koji se u Turskoj odvijaju proteklih nekoliko mjeseci, a u slučaju da se u obzir uzmu tvrdnje glavnog tužioca Abdurahman Jaldžinkaja, epilog bi mogao biti gašenje Partije pravde i razvoja (AKP). Prema optužnici, traži se zabrana rada politikom 71. članu stranke, uključujući premijera Recep Tayyip Erdogan, na razdoblje od pet godina.

AKP opisuje sebe kao konzervativnu demokratsku stranku. Ona je ostvarila jaku pobjedu na prošlogodišnjim izborima dobivši 47 posto glasova.

17 mrtvih u terorističkom napaduU terorističkom napadu u Istambulu 17 osoba je poginulo, a više 150 ranjeno u nedjelju u eksploziji dviju bombi u Istanbulu. Radi se o najkrvavijem napadu na civile u Turskoj u posljednjih nekoliko godina, prenijele su agencije. Prva izvješća su govorila kako je riječ o eksploziji plina, no na kraju se ispostavilo kako je ipak riječ o napadu terorista.

Prema izvještaju agencija, najviše ljudi je ozlijeđeno za vrijeme druge eksplozije, nakon što su oni došli u pomoć žrtvama prve bombe u četvrti Gungoren. Bombe su eksplodirale u razmaku od deset minuta, rekao je guverner Muammer Guler koji ne dvoji da je riječ o terorističkom napadu. Od 154 ozlijeđenih, 15 ih je u kritičnom stanju, dodao je.

Prema turskom NTV-u, prva je bomba uništila telefonsku govornicu u četvrti Gungoren na europskoj strani Istanbula. Turski CNN objavio je, pozivajući se na vladine dužnosnike, da bi za napad mogli biti odgovorni kurdski pobunjenici.

Vezane vijesti

Francuska: zemlja u ratu sa samom sobom

Francuska: zemlja u ratu sa samom sobom

Britanski povjesničar Andrew Hussey, autor knjige "Tajna povijest Pariza", u eseju za The New Statesman piše o novoj "francuskoj intifadi" - pobuni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika