28.07.2008. / 13:20

Autor: Nina Tomljanović

Izručenje Radovana Karadžića

Karadžić danas ili sutra u Haagu?

Karadžićev brat Luka jučer je izjavio da je žalba na presudu o izručenju poslana još u petak navečer i da bi se danas trebala pojaviti na sudu koji će o njoj odlučiti

Prema nekim informacijama, haaški optuženik Radovan Karadžić danas ili najkasnije sutra bi trebao biti izručen Haaškom sudu.

Karadžićev brat Luka jučer je izjavio da je žalba na presudu o izručenju poslana još u petak navečer i da bi se danas trebala pojaviti na sudu koji će o njoj odlučiti.

Karadžićev odvjetnik Svetozar Vujačić je izjavio, kako piše B92, da sudu neće priložiti nikakvu potvrdu o tome da li je uložio žalbu, jer kako je rekao, po zakonu nije obvezan to učiniti. Nije želio priopćiti detalje vezane uz žalbu za rješenje o ispunjenosti uvjeta za Karadžićevo izručenje Haagu, a nije ni isključio mogućnost da je ona podnijeta „negdje iz daleka“. "Podsjećam vas da je Karadžić državljanin Republike Srpske, pa je najprirodnije da žalbu uputi iz države čiji je državljanin, sa Pala", rekao je Vujačić.

Vujačić je rekao da žalba može putovati i pet dana, napominjući da zakon ne pripisuje u kojem roku sud treba čekati da žalba pristigne. Žalba će biti razmatrana ukoliko je poslana do petka u ponoć. Kada sud primi žalbene spise, počinje teči rok od tri dana da se o njoj izjasni krivično i izvanraspravno vijeće. Sinoć je Vujčić izjavio kako se trudi da Karadžić u Haag ne stigne prije mitinga koji je zakazan za sutra. "Oni se svim nepravnim sredstvima trude da se to desi prije mitinga u utorak, a moj jedini cilj je, kao i Radovana Karadžića, da se to ne desi prije utorka, iako smo svjesni da će se to, nažalost, desiti i prije nego što dođe u posjetu njegova supruga, kćerka i sestra", rekao je Vujačić.

Nakon što bude izručen Haagu, Karadžić će se pojaviti pred sudom kako bi se izjasnio o optužnici.Glasnogovornica Haškog tribunala Nerma Jelačić je izjavila da optuženi svoje izlaganje pred sudom može odgoditi za 30 dana. Navela je da se ne može spekulirati kakva će odluka biti, ali prema Karadžićevim ranijim najavama, on će se na sudu braniti sam.
Petar Glumac tvrdi da je Karadžić preuzeo njegov likU današnjem izdanju beogradska Politika donosi priču o 78-godišnjem Petru Glumcu iz vojvođanskog sela koji tvrdi da je haaški optuženik Radovan Karadžić preuzeo njegov lik.

Starac tvrdi kako je baš on lik o kojem mediji, kao i o drugom Petru Glumcu, od milja zvanom „čika Pero“ koji je liječio u Austriji i Italiji, u zadnje vrijeme pišu.

Politika piše da je potvrdu o zamjeni identiteta u subotu navečer adala ustrijska policija, koja je priopćila da Petar Glumac koji je priveden lani, nije Radovan Karadžić već da se radi o velikoj sličnosti ova dva lika.

"Nosim naočale, imam dugu sijedu bradu, brkove i kosu koju vežem u rep," ispričao je Glumac i rekao da je fotografija koja ovih dana kola po nekim austrijskim medijima i internetskim portalima, ustvari njegova.

Objasnio je da je on nadriljekar sa dugogodišnjim stažom, da ima hrvatsku i srpsku putovnicu i da živi u Banatskom Novom Selu blizu Pančeva. Glumac navodi da je jedina razlika između njegove i Karadžićeve kose u trenutku uhićenja to što on svoju veže u pušten rep.

Karadžiućev brat Luka i njegov odvjetnik Svetozar Vujačić jučer su posjetili Karadžića u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda u Beogradu gdje su se zadržali duže od dva sata. Pri izlasku nisu željeli novinarima davati nikakve informacije."Na izričit zahtjev Radovana Karadžića ne mogu vam ništa reći," rekao je odvjetnik Vujačić.

Vezane vijesti

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

Obrana Radovana Karadžića zatražila je u ponedjeljak pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) oslobađanje bivšeg… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika