28.07.2008. / 14:57

Autor: Nina Tomljanović

Razgovor za Dnevni avaz

Geoffrey Nice: Karadžiću se treba suditi u Sarajevu

Nice kaže da bi sud u Sarajevu automatski bio u poziciji koristiti dokazni materijal protiv Karadžića koji postoji u Haagu

Geoffrey Nice, glavni tužitelj Slobodana Miloševića u ekskluzivnom razgovoru za Dnevni avaz je izjavio da bi bilo prikladnije da se proces protiv haškog optuženika Radovana Karadžića odvija u Sarajevu nego u Haagu.

Kao razlog toga, Nice ističe da bi žrtve iznošenje dokaza u tom slučaju mogle slušati na svom jeziku i vidjeti ga licem u lice. "U proteklih sedam dana shvatio sam koliko bi bilo prikladnije da mu se sudi u Sarajevu! Žrtve iznošenje dokaza bi na sudu mogle slušati na svom jeziku i vidjeti ga licem u lice, javnost i mediji sve to bi pratili i reagirali, dokazi ne bi bili "filtrirani" u sudnici kroz proces prevođenja, a dokumentacija koja je zapečaćena u procesu protiv Miloševića, mogla bi možda biti otpečaćena za potrebe suda u Sarajevu“, rekao je Nice.

Osim toga, dodaje Nice, svjedocima iz regije bi bilo lakše svjedočiti u Sarajevu nego putovati u Haag. Potraživanje dokaza putem međudržavne saradnje između Sarajeva i Beograda moglo bi biti plodnije, smatra glavni tužitelj u procesu protiv Miloševića te dodaje da bi Beograd trebao početi dostavljati tražene materijale Sarajevu bez ograničenja koja su uspostavljena za dokumente iz državnih arhiva na suđenjima u Haagu.

Nice kaže da bi sud u Sarajevu automatski bio u poziciji koristiti dokazni materijal protiv Karadžića koji postoji u Haagu. Naglašava da bi eventualno suđenje u Sarajevu imalo još jednu prednost, a to je kaže, proces ne bi bio opterećen rokovima izlazne strategije koju Tribunal sada ima.

Vezane vijesti

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

Obrana Radovana Karadžića zatražila je u ponedjeljak pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) oslobađanje bivšeg… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika