28.07.2008. / 17:00

Autor: Petra Horvat

Motovun u Zagrebu

Virtuozi iz Jakutije u ZKM-u

Ovogodišnji je Motovun u Zagrebu zamišljen ambicioznije nego inače, a počinje paralelno sa festivalom u Motovunu 30. srpnja

Zagrebačka inačica Motovunskog filmskog festivala počinje u srijedu 30. srpnja kada će se u zagrebačkom kazalištu mladih filmofilima predstaviti virtuozi dalekog Sibira - "Virtuozi iz Jakutije". "Radi se o djeci do 20 godina starosti, kojoj u njihovoj zemlji tepaju da su 'ponos ruske umjetnosti', koja su svojim violinskim nastupima osvojila nagrade i priznanja širom svijeta", ocijenili su organizatori festivala.

Violinistički ansambl osnovan je 1994. godine, a u gotovo 15 godina neprekidnog rada višestruko su nagrađivani na brojnim uglednim natjecanjima.

Jakutija je inače ruska federativna republika koja se prostire u dalekim prostranstvima Sibira i to čak u tri vremenske zone: kad je u Zagrebu podne, u Jakutsku, iz kojeg dolaze gosti festivala, osam je navečer.

Organizatori festivala najavljuju kako je ovogodišnji Motovun u Zagrebu zamišljen ambicioznije nego inače, a počinje paralelno s Motovunom u Motovunu, 30. srpnja koncertom Virtuoza i traje sve do 5. kolovoza. Festivalski će program u sedam dana zagrebačkoj publici predstaviti 12 filmova koji predstavljaju sažetak festivalskog glavnog programa.

Organizatori su posebno istaknuli dokumentarac "Mladi u srcu" o umirovljeničkom zboru čiji članovi u prosjeku imaju 70 godina, a koji se proslavio izvođenjem rock'n'roll standarda i punkerskih hitova, irski rock mjuzikl "Jednom", "Moj Winnipeg" kultnog kanadskog autora Guya Maddina, i kolumbijski film "PVC-1" koji je režiran u jednom kadru.

U Zagrebačkom kazalištu mladih biti će prikazana dva ruska filma koja se nalaze u glavnom motovunskom programu, a to su film "Sirena", koju nazivaju ruskom Amelie, te triler "Teret 200" Alekseja Balabanova. Raspored programa i više informacija o festivalu možete pronaći na službenim stranicama festivala.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika