28.07.2008. / 18:45

Autor: Petra Horvat

Kapetanovi odvjetnici:

'Laptalo će dugo čekati na razmatranje žalbe'

Odvjetnici kapetana Laptala tvrde kako je presuda kapetanu donešena bez i jednog čvrstog dokaza, a Međunarodna federacija prijevoznika suđenje je opisala kao "strahovito loše"

List Loyds je objavio izjavu odvjetnika osuđenog hrvatskog kapetana Kriste Laptala u kojoj su ocijenili kako će ročišta o žalbi na presudu kojom je kapetan prvostupanjski osuđen na 14 godina zatvora neće biti još barem godinu dana. Isti list navodi kako su diljem svijeta sve snažniji glasovi osude načina na koji je grčki sud postupao prema njemu i još dvojici optuženih za krijumčarenje kokaina na brodu "Coral sea".

John Keough III., jedan od partnera njujorške odvjetničke tvrtke Waesche, Sheinbaum & O'Regan, za Lloyd's List je kazao kako mu je rečeno da na žalbu treba čekati u prosjeku osam mjeseci. Keough, koji je odvjetnik u timu koji je zastupao trojicu optuženih i brodara na sudu u Grčkoj, smatra kako odluka koju je grčki sud u Patrasu donio sredinom srpnja, kao i sve ranije odluke grčkih sudaca u tome slučaju, zanemaruje grčke i međunarodne zakone. "Sud je ignorirao nesporne dokaze, među ostalima i dokaze tužiteljstva, koji pokazuju da kapetan nije znao i nije mogao znati da je na brodu bilo droge, te da je kapetan nedužan i da nije odgovoran ni za djelo iz nehaja. Sud odlukom inzistira na okrutnu i nehumanu zatvaranju našega časnog kapetana i nanosi još više boli i njemu i njegovoj obitelji", izjavio je Keough. Dvojica suoptuženika kapetana Laptala s broda "Coral Sea", oslobođena su nakon godinu dana pritvora u strogom grčkom zatvoru.

Andreas Nassikas, odvjetnik koji u ovome slučaju također zastupa brodara, izjavio je kako je podnesena žalba kako bi kapetan bio oslobođen svake krivnje, te kako se nada da će poštenje kakvo tradicionalno pokazuju grčki sudovi pomoći da se skine ljaga s njegova imena. Nassikas se prošli tjedan sastao s predstavnicima Međunarodne federacije prijevoznika (ITF), koja je suđenje opisala kao "strahovito loše". Steve Cotton iz ITF-a rekao je da je suđenje izvedeno na brzinu i bez ijednog čvrstog dokaza.

Sindikat pomoraca Hrvatske: 'Tražimo 'pravu ispriku'od Čička i Jutarnjeg lista'

Reagirajući na tekst pod naslovom "Isprika kapetanu i obitelji Laptalo", koji je objavljen danas u Jutarnjem listu uz intervju s kapetanom Laptalom, Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH) propćio je kako smatraju da se isprika ne odnosi na tekst I. Z. Čička, te zahtijevaju da se i on i Jutarnji list ispričaju i Sindikatu i njegovim članovima, pomorcima i svim ljudima koji su radili na slučaju kapetana Laptala. "Smatram da se isprika, odnosno žaljenje uredništva ne odnosi na tekst I. Z. Čička, jer je on izravno okrivio i osudio kapetana Laptala, a to je ponovljeno i nakon demantija , mjerodavnih ministarstava", naveo je tajnik SPH i koordinator ITF-a za Hrvatsku kapetan Predrag Brazzoduro.

Sporan tekst I. Z. Čička objavljen je 18. srpnja pod naslovom "I Hrvatska ga policija pratila zbog droge", a SPH je ispriku zatražio već 20. srpnja. U današnjem Jutarnjem listu navodi se da uredništvo žali ako je priča o policijskom lociranju i praćenju broda protumačena krivo, kao apriorno okrivljavanje kapetana zbog tereta koji se na brodu nalazi, te da se, u tom smislu, uredništvo ispričava Laptalu i njegovoj obitelji za izazvane neugodnosti.

MVPEI izjave kapetana Laptala ocijenilo nekorektnima

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) danas je ocijenio nekorektnima izjave kapetana Laptala koji je rekao da od hrvatskog veleposlanstva u Ateni nije dobio primjerenu pomoć za boravka u grčkom istražnom zatvoru. Laptalo je u intervjuu za Jutarnji list rekao da ga u godinu dana u zatvoru nijednom nije posjetio veleposlanik Hrvatske u Ateni.

"Smatramo kako su takve izjave nekorektne prema djelatnicima Veleposlanstva koji su od samog početka poduzeli sve međunarodnim propisima predviđene aktivnosti kako bi mu se položaj nakon izuzetno teških optužbi o švercu 50 kg kokaina olakšao", stoji u priopćenju MVPEI-a.

Ministarstvo je osudilo i izjavu kapetana Laptala kako se pomoć koju mu je veleposlanstvo nudilo svodilo na humanitarnu pomoć. "Veleposlanstvo RH u Ateni ne posjeduje sredstva kojima bi moglo djelovati na grčko pravosuđe i ishoditi puštanje na slobodu gospodina Laptala, a svako mješanje u pravosudni sustav druge zemlje izričito je zabranjeno bečkom konvencijom o konzularnim odnosima", priopćilo je MVPEI koje smatra kako je takav stav kapetana Laptala posljedica nerealnih očekivanja.

U priopćenju su precizno i po datumima navedeni svi razgovori i sve aktivnosti koje su veleposlanik Neven Madey i djelatnici veleposlanstva poduzeli u slučaju Laptalo, a u to su uključeni kontakti s obitelji Laptalo, telefonskii razgovori s njime osobno, s dužnosnicima grčkog ministarstva pravosuđa i ministarstva vanjskih poslova, te s upravom zatvora i njegovim odvjetnicima.

Ministarstvo je navelo i kako će, unatoč tome što je Laptalo u više navrata odbio konzularnu pomoć i protivio se nazočnosti djelatnika Veleposlanstva u istražnom postupku pred sudom u Egionu, i dalje pratiti tijek postupka. "Poduzet ćemo sve potrebno kako bi mu se pružila zaštita i pomoć te spriječila eventualna diskriminacija u postupanju i osigurali uvjeti koji omogućavaju zakoniti postupak i tretman", stoji u priopćenju.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika