29.07.2008. / 11:16

Autor: Petra Horvat

Beograd

Sud još čeka žalbu na Karadžićevo izručenje

Ukoliko je Karadžićev odvjetnik žalbu poslao iz zabačenog dijela države, pošiljka bi do odredišta mogla putovati oko pet dana

Sudski izvori u Beogradu javili su kako srpsko pravosuđe i dalje čeka žalbu odvjetnika Radovana Karadžića na njegovo izručenje haškom sudu. "Žalba još nije stigla poštom", za France press je rekla glasnogovornica Okružnog suda u Beogradu Ivana Ramić te dodala kako za primanje takve žalbe nema odredbe o roku. "Na Sudu je da procijeni koliko je vremena potrebno čekati, s obzirom da se radi o okolnostima koje su specifične za svaki slučaj posebno", zaključila je.

Svetozar Vujačić, odvjetnik Radovana Karadžića optuženog za genocid, odlučio se za taktiku odgađanja kako bi što je više moguće usporio prebacivanje svoga klijentau Den Haag. Vujačić je žalbu trebao predati do petka u ponoć, no to je mogao učiniti i iz nekog zabačenog dijela Srbije gdje se pošta prikuplja jedanput tjedno, pa bi moglo proći i dana prije nego što stigne do odredišta.

Haag čeka istek 'razumnog roka'

Postoje mnoga nagađanja o tome kada će bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić biti izručen Haškom sudu, no pravom informacijom o tome raspolažu samo oni uključeni u proces: suci izvanraspravnog vijeća Specijalnog suda u Beogradu, koji trebaju odlučiti do kojeg će 'razumnog roka' Sud čekati žalbu koju je Karadžićev odvjetnik navodno poslao i potom odlučiti hoće li žalbu odbiti ili dati zeleno svjetlo, srpska ministrica pravosuđa Snežana Malović, koja potpisuje nalog o izručenju, srpska i nizozemska policija koje obavljaju tehnički dio posla izručenja, te na kraju Haški sud koji uobičajeno potvrđuje da je proces izručenja dovršen tek kad je optuženik sigurno smješten iza schengenskih zidina.

Najvjerojatnije je da će Karadžić u Haag putovati od beogradskog pritvora, preko zračne luke Nikola Tesla u Beogradu, rotterdamskog aerodroma na koji su dosad dopremani optuženici uhićeni u Srbiji, do zgrade pritvora UN-a u Scheveningenu.

Ukoliko će se u Karadžićevu slučaju ponoviti dosadašnja procedura, transport haškog bjegunca do pritvora obavit će se kolonom od dva kombija sa zatamnjenim staklima uz policijsku pratnju na motorima. Do sada je jedino u slučaju Slobodana Miloševića korištena drugačija procedura, kada je prije sedam godina u ranim jutarnjim satima bio prebačen helikopterom iz obližnje vojne baze izravno u prostor pritvora.

Po ulasku u pritvor, standardna procedura uključuje utvrđivanje identiteta, liječnički pregled i uručivanje optužnice. Karadžić će biti smješten u UN-ovu dijelu zatvorskog kompleksa u kojem se trenutno nalazi 37 optuženika za ratne zločine s kojima će Karadžić dijeliti sve: od zajedničke kuhinje do sportskih aktivnosti. Zatvorske ćelije u tom su dijelu veće od uobičajenih i imaju oko 15 četvornih metara s kupaonicom, policama i televizorom. Serge Brammertz, glavni haški tužitelj, medijima će se obratiti ubrzo po Karadžićevu dolasku u pritvor.

Karadžić će morati što prije izaći pred sud kako bi se izjasnio o krivnji po 11 točaka optužnice koja ga, po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti, tereti za genocid i sudjelovanje u genocidu u Srebrenici te druge ratne zločine uključivši teror nad Sarajevom i logore. Haška optužnica ne sadrži teze o udruženom zločinačkom pothvatu jer je posljednji puta mijenjana prije osam godina i nakon toga nitko na njoj nije radio, pa ju tužiteljstvo sada preispituje.

Ukoliko se u roku od 30 dana od kada će biti isporučen haškom sudu ne izjasni o krivnji, sud će u njegovo ime evidentirati kao da se izjasnio da se ne osjeća krivim. U slučaju da Karadžić neće imati svoga branitelja s akreditacijom za zastupanje pred ICTY-jem, Karadžiću će branitelj biti dodijeljen po službenoj dužnosti. iz krugova oko Karadžića proteklih je dana najavljivano da će se u Haagu braniti sam, no, još nije poznato hoće li mu to sud i odobriti.

Vezane vijesti

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

Obrana Radovana Karadžića zatražila je u ponedjeljak pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) oslobađanje bivšeg… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika