29.07.2008. / 16:40

Autor: Hrvoje Šimičević

Centar Simon Wiesenthal

Zuroff Mesiću: Osudite organizatore Šakićevog sprovoda

Zuroff je ustvrdio kako je nužna osuda ovakve 'svirepe izložbe rasizma', te da je potrebno hrvatskom društvu pojasniti kako je Šakić 'masovni ubojica koji je osramotio hrvatski narod', a da će Hrvatska jedino odricanjem naslijeđa Nezavisne države Hrvatske i njezinih fanatičnih ekstremista, Ustaša, moći postati članicom NATO-a i Europske unije

Direktor Centra Simon Wiesenthal iz Jeruzalema Efraim Zuroff izrazio je u otvorenom pismu predsjedniku Stjepanu Mesiću ogorčenje načinom na koji je organiziran pokop nekadašnjeg zapovjednika logora Jasenovac, Dinka Šakića.

"Ideja da bivši zapovjednik Jasenovca, nedvojbeno jednoga od najstrašnijih koncentracijskih logora u Europi u vrijeme Drugoga svjetskog rata, u kojemu su sustavno pobijeni mnogi nevini Srbi, Židovi, Hrvati-antifašisti i Romi, može biti pokopan u svojoj ustaškoj uniformi, te da ga pri tome svećenik hvali kao uzor svim Hrvatima, teška je uvreda za sve one koji su bili žrtve ustaša, kao i za ljude koji imaju savjest širom svijeta", istaknuo je Zuroff u svom pismu, pozvavši Mesića da osudi organizatore pokopa, kao i retoriku svećenika koji ga je vodio.

Dodao je kako je nužna osuda ovakve 'svirepe izložbe rasizma', te da je potrebno hrvatskom društvu pojasniti kako je Šakić 'masovni ubojica koji je osramotio hrvatski narod', a da će Hrvatska jedino odricanjem naslijeđa Nezavisne države Hrvatske i njezinih fanatičnih ekstremista, Ustaša, moći postati članicom NATO-a i Europske unije.

Iz Ureda predsjednika podsjetili su pak kako je Mesić do sada nebrojeno puta krajnje jasno osudio ustaške zločine, označavajući ustaški režim kao zločinački, te da očekuje reakciju svih nadležnih institucija. "Kako svećenici pri obavljanju vjerskih obreda ne nastupaju kao privatne osobe, nemoguće je tumačiti riječi izgovorene na Šakićevom pokopu kao osobno stajalište svećenika koji su ga vodili", stoji u priopćenju Ureda predsjednika kao reakciju na retoriku izrečenu od strane dominikanca patera Vjekoslava Lasića.

Lasić je na Šakićevom sprovodu kazao kako je sud koji je osudio Dinka Šakića 'osudio Hrvatsku i hrvatski narod'. U svom govoru, Lasić je ustvrdio i da je NDH temelj današnje domovine Hrvatske, a da se svaki Hrvat treba ponositi Šakićevim imenom.


Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika