30.07.2008. / 09:58

Autor: Nina Tomljanović, Petra Horvat

Smrt velikana hrvatskog boksa

Umro Mate Parlov

Velikan hrvatskog sporta preminuo je na putu u bolnicu, nakon kratke i teške bolesti

Mate Parlov, jedan od najvećih hrvatskih sportaša, umro je u 60. godini nakon bolesti raka pluća koja mu je dijagnosticirana u ožujku ove godine. Veliki boksački prvak umro je sinoć u 23,15 sati na putu do bolnice u Puli.

Parlov je rođen 16. studenoga 1948. godine u imotskome. Od 1964. bio je član Boksačkog kluba Pula. Najsjajnije odličje velikog boksača svakako je olimpijsko zlato iz Munchena 1972. godine. 1974. godine osvojio je titulu svjetskog amaterskog prvaka u Havani, a bio je i dvostruki europski amaterski prvak; 1971. u Madridu, te 1973. u Beogradu.

Profesionalni europski prvak postao je 1976., a 1978. svjetski profesionalni prvak u poluteškoj kategoriji. Osam puta je bio prvak bivše jugoslavije.

U Puli je održana izvanredna sjednica Izvršnog odbora Boksačkog kluba Pula, čiji je Mate Parlov bio član od 1964. godine, u nazočnosti predstavnika Saveza sportova Istarske županije i grada Pule, te njegovih najbližih prijatelja.

Tom je prigodom dogovoreno da će se sutra održati komemorativni skup a potom i pokop, no satnica i mjesto komemoracije bit će poznati u poslijepodnevnim satima kada će se ponovno članovi Izvršnog odbora pulskog Boksačkog kluba.

"Teško mi je i jako me pogodila njegova smrt. Toliko je borbi dobio u karijeri a onu najtežu, životnu, ipak nije uspio dobiti. Nema sumnje da je Mate bio zasigurno naš najuspješniji sportaš u 20. stoljeću jer je u amaterskom i profesionalnom boksu osvojio sve što se dalo osvojiti" - kazao je Aldo Buršić koji je bio prvi Parlovov trener od 1964. do 1975.godine.

Brzojavi sućuti povodom smrti Mate Parlova

Povodom smrti legendarnog hrvatskog boksača Mate Parlova koji je sinoć preminuo, ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac uputio je brzojav sućuti."U povodu bolnog gubitka našeg Mate, velikog boksača i najboljeg hrvatskog športaša prošlog stoljeća, primite izraze iskrene i duboke sućuti u moje osobno ime i u ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa", piše u brzojavu ministra Primorca.

Brzojav sućuti obitelji Parlov, također su uputili predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, dopredsjednik HOO-a i predsjednik Hrvatskog kluba olimpijaca Stojko Vranković te glavni tajnik HOO-a Josip Čop."Hrvatska olimpijska obitelj izgubila je velikog čovjeka, proslavljenog hrvatskog boksača, osvajača zlatnog odličja na Olimpijskim igrama u Munchenu 1972. godine, europskog i svjetskog prvaka, jednostavno hrvatsku sportsku legendu kakav je bio Mate. Iskreno žalimo zbog njegova odlaska ali Mate ostaje u našim srcima i dio je hrvatske i svjetske olimpijske baštine dovijeka. Slavit ćemo njegovo ime kao dijela svih nas kojima je ostavio nasljeđe kakvo mogu samo veliki. Laka mu hrvatska zemlja", navodi se u brzojavu HOO-a.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika