10.11.2003. / 00:00

Autor: Tanja Simić

GOSPODARSTVO

PLANIRAN IZVOZ 4,5 TISUĆA TONA TUNJEVINE U JAPAN

PLANIRAN IZVOZ 4,5 TISUĆA TONA TUNJEVINE U JAPAN

Hrvatski uzgajivači tuna trebali bi izvesti oko 4,5 tisuća tona tune na japansko tržište, na kojem su trenutno zbog velike ponude cijene niže do 30 posto u odnosu na prošlu godinu, piše u ponedjeljak Jutarnji list. Mladen Milaković, direktor Drvenik tune, jedne od šest hrvatskih tvrtki uzgajivača tuna, procjenjuje da će ukupan izvoz iznositi između 40 i 50 milijuna eura. Hrvatski uzgajivači tuna, koji su u početku zajedno sa svojim partnerima iz Australije držali oko pola japanskog tržišta, posljednjih nekoliko godina dobili su veliku konkurenciju na Mediteranu. Ove su godine pored još toga Turci ulovili pet tisuća, a Libijci osam tisuća tona tune izvan propisane kvote Međunarodne organizacije za izlov atlantskih tuna (ICCT).
Od prije četiri godine uzgajivači tune ne dobivaju državni poticaj od sedam kuna po kilogramu, a s obzirom na nepovoljno stanje na japanskom tržištu, ponovno uvođenje tog poticaja pomoglo bi im u nadilaženju teškoća.

Vezane vijesti

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japanski ministar financija Jun Azumi izrazio je u nedjelju zadovoljstvo dogovorom koji je dan ranije postigla eurozona o pomoći u dokapitalizaciji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika