31.07.2008. / 09:00

Autor: Hrvoje Šimičević

Tanjug

Karadžić izjavio da je imao dogovor s Holbrookom

Karadžić je najavio da će se pred sudom braniti sam, a recentni primjeri Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja sa istom 'taktikom' reprezentativno su pokazali namjeru protagonista da kreiraju farsu od procesa i otužnica za koje ih se teret

Agencija Tanjug objavila je kako se Radovan Karadžić, noć prije odlaska u Haag, srbijanskom državnom odvjetništvu povjerio da je s arhitektom Daytonskog mirovnog sporazuma Richardom Holbrookom dogovorio da neće biti izručen Haagu ako se povuče iz političkog i javnog života. Postojanje sporazuma Karadžić-Holbrooke potvrdio je i nekad bliski Karadžićev suradnik, bivši ministar vanjskih poslova Republike Srpske Aleksa Buha. "Prisustvovao sam tom događaju s Richardom Holbrookom. Dogovor je postignut u lipnju 1996. To mi je osobno potvrdio i Holbrooke mašući tim papirom", izjavio je Buha. Kako premosi Tanjug, Buha je izjavio kako je sličan dogovor postignut i s američkom državnom tajnicom Madeleine Albright. Sam Holbrook je u nekoliko navrata opovrgnuo ove navode, ističući kako su mu tada 'samo pokazali neki papir'.

Radovan Karadžić jučer je u 7.53 sati prebačen u pritvorsku jedinicu Tribunala u Scheveningenu gdje će čekati početak suđenja za ratne zločine. Odluku o Karadžićevom izručenju potpisala je srpska ministrica pravosuđa Snežana Malović, a iz beogradskog je pritvora u zračnu luku odveden oko 4 ujutro. Po dolasku u pritvor Karadžiću je utvrđen identitet nakon čega će mu biti predana optužnica. Donedavni haški bjegunac danas će u 16 sati izaći pred suca Alphonsa Orija, koji će mu vjerojatno pročitati cijelu optužnicu. Suprotno standardnoj proceduri, prijenos Karasdžićevog izjašnjavanja, kao i čitanje opružnice suca Orija biti će emitirano uživo, za razliku od drugih optuženika, gdje se emitira snimka od nekoliko desetaka minuta zakašnjenja.

Razlog je, kako se dalo zaključiti, težnja Tribunala da pravosudni proces protiv jednog od najvećih zločinaca poslije Drugog svjetskog rata dobije dostatni publicitet i medijsku pozornost. Što se Karadžićevog izjašnjavanja tiče, već je dulje vrijeme poznato kako on ne priznaje instituciju suda u Haagu, poput primjerice predsjednika Radikala Vojislava Šešelja ili pak preminulog Slobodana Miloševića. Shodno tomu, predpostavlja se kako će to i u izjavi za sud naglasiti, te da se na prvom pojavljivanju neće izjašnjavati o krivnji. Zakonski rok za izjašnjavanje je 30 dana. U slučaju da to ne učini, nakon isteka toga roka sud evidentira u njegovo ime da se izjasnio da nije kriv.

Optužnica koja se tijekom 13 godina Karadžićevog bijega u nekoliko navrata povećavala, pojašnjavala, odvajala od prvotne zamisli da je zajednička s Mladićevom, vjerojatno će se ovaj put kratiti u nekim djelovima, kako bi se tužiteljstvo što bolje pripremilo za početak suđenja.Jedan od razloga jest činjenica da sud u ovom slučaju ne želi dug proces ili, kako je kazao haški odvjetnik Christian DeFrancia u časopisu Time, da se spriječi cirkus od suđenja. Same pripreme trebale bi optimalno trajati pola godine do godine dana, a pošto će procesom predsjedati nizozemski sudac Alphons Orie, zadužen za slučaj hrvatskih generala, pretpostavlja se kako bi potonji sudski postupak trebao završiti dosta ranije od očekivanog. Kako je poznato, Karadžić je najavio da će se pred sudom braniti sam, a recentni primjeri Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja sa istom 'taktikom' reprezentativno su pokazali namjeru protagonista da kreiraju farsu od procesa i otužnica za koje ih se tereti.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika