31.07.2008. / 13:02

Autor: Nina Tomljanović

Digitalizacija televizije

Hrvatska 2011. u cijelosti prelazi na digitalni TV signal

Od početka rujan, kada počinje informativno-edukativna kampanja o digitalnom televizijskom signalu, svi će televizijski pretplatnici početi dobivati kupon putem kojega će moći ostvariti pravo na financijsku potporu Vlade u iznosu 135 kuna po kupnju prijamnika

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku Igor Lučić danas je u Vladi predstavio Strategiju prelaska s analognog na digitalno emitiranje televizijskog programa.

Time se predviđa da će Hrvatska od početka 2011. godine na svim teritorijima početi emitirati digitalni televizijski signal.

Lučić je pri tome istaknuo kako će provedbom digitalizacije televizijski gledatelji dobiti kvalitetniju sliku, potom i nove, interaktivne usluge, a do početka 2011. i četiri nova nacionalna televizijska kanala.

Iako je Europska komisija članice Europske unije obvezala da na digitalno emitiranje prijeđu do kraja 2012. godine, Lučić je naglasio da će Hrvatska to uraditi godinu prije i tako se naći u krugu najrazvijenijih zemalja Europe.

Od početka rujan, kada počinje informativno-edukativna kampanja o digitalnom televizijskom signalu, svi će televizijski pretplatnici početi dobivati kupon putem kojega će moći ostvariti pravo na financijsku potporu Vlade u iznosu 135 kuna po kupnju prijamnika.

Do sada je, kaže Lučić, deset posto kućanstava spremno za prelazak na digitalno emitiranje, posebno oni u Istri gdje je prošle godine uspješno startao pilot projekt "Digitalna Istra". Taj je projekt pokrenut najviše zbog učestalih upada talijanskih televizijskih programa u domaće, što je uzrokovalo smetnje i lošu televizijsku sliku.

Za provedbu kampanje kao i za potporu kupnju prijamnika, Vlada će u ovoj godini iz proračuna izdvojiti 15 milijuna kuna, u idućoj 41,5 milijuna, a u 2010. 106 milijuna kuna.

Vlada će na sjednici koja je još u tijeku navedenu strategiju prihvatiti a premijer Ivo Sanader je istaknuo da je Vlada ponosna što sudjeluje u projektu digitalizacije televizijskog programa.

Dodao je kako je ovaj projekt izuzetno bitan za daljnji tehnološki te razvoj demokracije i pluralizma. "Biti informiran je sve, informacija je temelj demokracije i zato je izuzetno važna uloga onih koji tu informaciju prenose", rekao je premijer te naglasio kako je televizija najutjecajniji medij jer slikovna informacija najsnažnije djeluje na emocije građana.

Rekao je da moderna Hrvatska gradi informacijsko i društvo znanja, sliku europske države koja pokazuje da je spremna prihvatiti snažne projekte i prije nekih europskih zemalja te stati uz bok onih najrazvijenijih.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika