31.07.2008. / 15:43

Autor: Nina Tomljanović, Katarina Zorić, Petra Horvat

Hrvatska

Najavljeno poskupljenje dnevnih i tjednih novina

Uskoro se može očekivati poskupljenje tjednika i mjesečnika te periodičnih izdanja jer su, kako kaže Buljan, oni u još gorem položaju od dnevnog tiska

Predsjednik novinskih izdavača (UNI) Marijan Beljan potvrdio je da će od sutra dnevne novine u Hrvatskoj biti za kunu skuplje, što znači da će biti sedam a ne dodsadašnjih šest kuna. "Zbog povećanja cijene distribucije i rasta svih ostalih troškova prinuđeni smo nažalost povući vrlo nepopularan potez i povećati cijenu dnevnog tiska", kazao je za Hinu Beljan.

Uskoro se može očekivati poskupljenje tjednika i mjesečnika te periodičnih izdanja jer su, kako kaže Buljan, oni u još gorem položaju od dnevnog tiska. Podsjetio je da cijena tiska nije rasla od 2001., a da su u međuvremenu svi troškovi znatno porasli. Tako će tjednici, primjerice Nacional i Globus, od idućeg tjedna koštati 14, umjesto dosadašnjih 12 kuna.

Niti smanjenje PDV-a na novine s 22 na 10 posto do kojeg je došlo u kolovozu prošle godine, tvrdi Beljan, nije pomoglo."Procijenili smo da se ovako više ne može i nakon dugo razmišljanja donijeli smo odluku", kazao je, dodavši kako je na poskupljenje utjecao rast cijena energenata, troškova života, inflacija, zbrinjavanje otpada te troškovi, primjerice povećanje plaća, na koje su se neki izdavači obvezali prema svojim radnicima s početkom iduće godine. Dodao je da se više ne može očekivati ni rast prihoda od oglašivača.

Na novinarsko pitanje zašto građani nisu upozoreni na poskupljenje, Buljan je odgovorio: Do zadnjeg trenutka se odgađala odluka i pregovaralo se s najvećim distributerom novina Tiskom o cijeni distribucije.

Šuker: Poskupljenje je stvar tržišta i nakladnika

Komentirajući poskupljenje novina, ministar financija Ivan Šuker rekao je danas da je to stvar tržišta i nakladnika, a da je Vlada učinila ono što je mogla kad je lani smanjila stopu PDV-a na novine na deset posto.

"Mi ne možemo određivati kolika će biti cijena novina. Mi ono što smo mogli napraviti, to smo napravili prošle godine kad smo stopu PDV-a na novine smanjili na deset posto", rekao je Šuker za Hrvatski radio.

Zaključio je kako je to sve stvar tržišta i nakladnika.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika