01.08.2008. / 11:33

Autor: Petra Horvat

Demantij dogovora

Holbrooke: Karadžić je Osama bin Laden Europe

Američki diplomt, arhitekt Daytonskog sporazuma Richard Holbrook demantirao je postojanje ikakvog dogovora s haškim optuženikom Radovanom Karadžićem kojeg je nazvao ratnim zločincem

Richard Holbrooke,na kojeg se optuženi Radovan Karadžić pozvao kao na osobu koja je optuženiku obećala kako neće biti procesuiran ukoliko se povuće iz javnog i političkog života, u četvrtak je u razgovoru za CNN demantirao da je imao dogovor s bivšim vođom bosanskih Srba.

Bivši pomoćnik američkog državnog tajnika, arhitekt Daytonskog sporazuma Richard Holbrook rekao je da je od Karadžića dobio jamstva da će se povući iz političkog života u srpnju 1996. "Ishodio sam vrlo teški dogovor", tvrdi Holbrook koji je otkrio da je od Karadžića dobio jamstva da će se povući s funkcije predsjednika srpskog dijela BiH i one predsjednika stranke što je Karadžić, priznaje Holbrook, i učinio. Holbrook tvrdi kako je Karadžić nakon nestanka objavio kako je među njima postignut dogovor po kojem Karadžića neće goniti ako se povuće sa funkcija. "To je potpuna laž", dodao je.

U izjavi za bosanskohercegovačku državnu televiziju Karadžića je prozvao Osamom bin ladenom Europe. "Karadžić je ratni zločinac. On je Osama bin Laden Europe", izjavio je i naglasio kako s Karadžićem nije sklopio nikakav sporazum. Također, Holbrook tvrdi kako je sam Karadžić izmislio i plasirao priču o dogovoru. "Razočaran sam što Mladić i Hadžić nisu uhićeni", izjavio je američki diplomat i kazao kako njihovo uhićenje i dovođenje pred lice pravde mora biti prioritet.

"Imate priliku stvoriti modernu državu s glavnim gradom Sarajevom i dva postojeća entiteta", poručio je Holbrooke građanima BiH, te istaknuo kako je važno nadići etničke podjele u BiH. "Užasavaju me ideje o osnivanju trećeg entiteta, kao i poziv za odcjepljenje Republike Srpske", dodao je. Holbrook je istaknuo kako treba ojačati središnje institucije u Sarajevu i raditi na pomirenju, a kao najopasniju stvar za BiH izdvojio je podjelu škole prema etničkim kriterijima. "U BiH djeca uče tri različite lažne povijesti i to je duboko pogrešno", kazao je Holbrook koji ovih dana s ekipom CNN-a u BiH snima dokumentarac o zločinima u Srebrenici.

S druge strane, nekad bliski Karadžićev suradnik, bivši ministar vanjskih poslova Republike Srpske Aleksa Buha tvrdi kako dogovor Karadžić-Holbrooke postoji, te da mu je i sam Holbrooke to potvrdio. "Prisustvovao sam tom događaju s Richardom Holbrookeom 1996. u lipnju kada je dogovor postignut", izjavio je Buha koji tvrdi kako mu je to "osobno potvrdio i Holbrooke mašući tim papirom". Agencija Tanjug, koja je objavila spomenutu Buhinu izjavu, objavila je i njegovu tvrdnju kako je sličan dogovor Karadžić postigao s tadašnjom američkom državnom tajnicom Madeleine Albright.

Kurir: Dokument sporazuma Karadžić - Holbrooke

Nakon što je Holbrooke demantirao postojanje dogovora s Karadžićem, srpski tabliod Kurir objavio je dokument za koji tvrde kako je potpisan od strane Hoolbrokea i Karadžića, u kojem Amerika zločincu garantira da neće biti procesuiran ukoliko se povuće iz političkog života.

Dokumentom su definirane obaveze obiju pregovaračkih strana, a dogovor je stupio na snagu 1996. godine nakon isteka roka od 90 dana od dana potpisivanja. Karadžić se obvezao da će dati neopozivu ostavku na sve državne i partijske funkcije, a Vlada SAD-a se obvezala kako će štititi sigurnost Karadžića, naći mu smještaj i osigurati financijska sredstva u iznosu od 600 000 američkih dolara u lokalnoj valuti.

Također, američka administracija se navodno obvezala da neće utjecati na dužnosnike i čelnike Karadžićeve stranke SDS. U završnom dijelu ugovora, za koji Kurir tvrdi kako je vjerodostojan, stoji kako će se povreda sporazuma tretirati kao "ozbiljno narušavanje neformalnog sporazuma" i da će biti sankcionirano. Također, navodi se kako ugovor može biti raskinut sporazumno, ili na inicijativu Vlade SAD-a.

Vezane vijesti

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

Obrana Radovana Karadžića zatražila je u ponedjeljak pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) oslobađanje bivšeg… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika