01.08.2008. / 15:53

Autor: Nina Tomljanović

Dokument podnesen ICTY-u

Karadžić: Mnogima je nazamislivo da bi me sud mogao osloboditi

Međunarodni mediji nastavili su taj lov na vještice, navodi Karadžić u dokumentu te dodaje da je sada mnogim ljudima nezamislivo da bi ga ovaj sud mogao osloboditi

"Prva nepravilnost koju bih spomenuo je medijski lov na vještice koji je počeo u muslimanskim medijima, čak i prije početka oružanog sukoba i koji su me proglasili ratnim zločincem u vrijeme kada su jedine žrtve bili Srbi", stoji u dokumentu koji je podnio sudu bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić.

Međunarodni mediji nastavili su taj lov na vještice, navodi Karadžić u dokumentu te dodaje da je sada mnogim ljudima nezamislivo da bi ga ovaj sud mogao osloboditi. "Smatram da ta činjenica ozbiljno ugrožava samo suđenje", istaknuo je Karadžić.

Premda je amerićki pregovarač  Richard Holbrooke demantirao Karadžićeve tvrdnje koje je ranio iznio te ih nazvao čistim lažima, Karadžić je u dokumentu podnesenom ICTY-u ponovio da mu je Holbrooke ponudio imunitet u zamjenu za povlačenje iz političkog života kao i da mu je obećao da mu neće biti suđeno pred međunarodnim sudom za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije."Godine 1996. Richard Holbrooke je u ime SAD-a daoponudu... obećavajući u ime SAD-a da mi se neće suditi pred ICTY-em", tvrdi bivši čelnik bosanskih Srba.

Karadžić je također napisao da je želio isti dogovor ishoditi za generala Ratka Mladića. Međutim, kada je Holbrooke shvatio da ne može uvjeriti glavnog tužitelja ICTY-a da odustane od optužnice, odlučio se na moju "likvidaciju", kaže Karadžić."Budući da nije bio u stanju ispuniti svoje obaveze koje je preuzeo u ime SAD-a, on je prešao na plan B - likvidaciju Radovana Karadžića".

Vezane vijesti

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

Obrana Radovana Karadžića zatražila je u ponedjeljak pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) oslobađanje bivšeg… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika