02.08.2008. / 19:56

Autor: Katarina Zorić

ZADAR

Pronađeni dijelovi srušenog zrakoplova

Zrakoplov je nestao s radara kontrole leta u zračnoj luci Zemuniku u 12 i 30, a od tada traje potraga koja nije prekidana ni tijekom noći, ali je bila smanjenoga intenziteta.

Jutros oko 8 i 30 pronađeni su dijelovi zrakoplova P-44 koji se jučer najvjerojatnije srušio u more, a u njemu su bili hrvatski instruktor letenja i talijanski polaznik Lufthansine škole "Intercockpit". Dijelovi su pronađeni u moru južno od Dugog otoka.

Kako bi se pronašao školski zrakoplov danas poslijepodne u Zadar je poslana podvodna kamera Brodarskog instituta kojom se pretražuje morsko dno na velikim dubinama, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Na morsku površinu isplivalo je i nekoliko predmeta, među kojima plan leta i dio opreme iz kutije prve pomoći. Vojnim brodom minolovcem sondirano je cijelo područje za koje se pretpostavlja da je mjesto pada zrakoplova, ali taj dio potrage nije dao previše rezultata.

Naime, pretpostavlja se da se zrakoplov pri udaru o morsku površinu raspršio u bezbroj sitnih komada, zbog čega sonda nije mogla detektirati metal. Zato je helikopterom iz zagrebačkog Brodarskog instituta dopremljena posebna kamera namijenjena snimanju podmorja.

Mjesto udaljeno 6,5 nautičkih milja jugozapadno od Mežnja, otočića u blizini Dugog otoka, na kojemu je jutros pronađen manji dio opreme srušenog zrakoplova, od ranog jutra pretražuje pet plovila, a dubina mora ondje je od 60 do 70 metara.

Zrakoplov je nestao s radara kontrole leta u zračnoj luci Zemuniku u 12 i 30, a od tada traje potraga koja nije prekidana ni tijekom noći, ali je bila smanjenoga intenziteta.

Potragom koordinira Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje, a sudjeluju pripadnici Lučke kapetanije, Pomorske policije, HRM-a i HRZ-a. Zrakoplov je iz zračne luke Zadar poletio jučer oko podneva gdje se trebao vratiti oko 13 sati, no u 12.30 nestao je s radara kontrole zračnog prometa.

Vezane vijesti

Pad zrakoplova u Nigeriji: Nema preživjelih

Pad zrakoplova u Nigeriji: Nema preživjelih

Spasilačke službe nisu pronašle ni jednu preživjelu osobu iz nigerijskog putničkog zrakoplova sa 153 putnika koji se u nedjelju srušio na stambenu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika