02.08.2008. / 11:45

Autor: Katarina Zorić

Uoči izbora u Sloveniji

Kučan podržao Pahora, a kritizirao Janšu

"Nisam politički vatrogasac niti prikriveni konzultant stranaka ljevice, ali Slovenija nikad nakon 1990. godine nije bila tako politički polarizirana, a to nije dobro", rekao je Kučan

Milan Kučan, bivši slovenski predsjednik, ocijenio je u razgovoru za mariborski dnevni list "Večer" da je Slovenija pred jesenske parlamentarne izbore koji se održavaju 21. rujna više nego ikada politički podijeljena, a sadašnju vladu Janeza Janše optužio je za partitokraciju i autokratski način vladanja.

"Nisam politički vatrogasac niti prikriveni konzultant stranaka ljevice, ali Slovenija nikad nakon 1990. godine nije bila tako politički polarizirana, a to nije dobro", rekao je Kučan. Našalio se da su podjele između desnice i ljevice poprimile dimenzije međusobne podijeljenosti koja je nekad vladala između nogometnih navijačkih skupina, mariborskih "viola" i ljubljanskih "green dragonsa".

Kučan smatra da su u državi potrebne promjene kako bi se smanjio razvojni zaostatak do kojega je došlo te se založio za formiranje koalicije lijevog centra ako Socijalni demokrati (SD) Boruta Pahora na izborima dobiju najviše glasova, kako pokazuju trenutačna ispitivanja javnog mišljenja.

"Sloveniji su sada potrebne razvojne reforme na političkom, ekonomskom i socijalnom polju. Mislim da stranke ljevice imaju međusobno dovoljno toga zajedničkog da takve reforme pokrenu i ostvare", rekao je Kučan.

Prema njegovom mišljenju sadašnja koalicijska vlada desnog centra koju vodi premijer Janez Janša podijelila je Sloveniju i ima "predatorski mentalitet" jer je državu shvatila kao svoj "plijen", a sama se od kritika o utjecaju politike na gospodarstvo pokušava braniti tvrdnjama da postoje ekonomsko-političke veze industrijskih "tajkuna" s liderima slovenske ljevice, među kojima i sa Kučanom.

"Vladajuća koalicija pokazala je kampanjom protiv tajkuna svoj odnos prema sudstvu i kontrolnim mehanizmima. Kad žrtvuješ pravnu državu s ciljem da politički preživiš, onda ostaje parola da je za državu dobro ono što je dobro za moju stranku, a to je geslo autoritarnih sustava", rekao je Kučan, niječući da su slovenski tajkuni udruženi u "Forum 21", nepolitičku udrugu koju je osnovao nakon odlaska s predsjedničkog položaja 2002. godine.

"Nitko od menadžera koji su ušli u otkup dionica svojih poduzeća nije dobio bankarski kredit zbog članstva u našem forumu. U mandatu sadašnje vlade došlo je do 26 velikih preuzimanja slovenskih kompanija, a u mandatu prijašnjih vlada to se dogodilo samo dva puta", rekao je Kučan.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika