Objavljeno u Nacionalu br. 664, 2008-08-04

Autor: Eduard Šoštarić

Akcija stadion

'Peroš se treba ispričati Malti zbog nereda, a ne se žaliti Uefi'

Đurđa Adlešić govori o sprječavanju nasilja na nogometnim utakmicama i izjavama predsjednika Hajduka Mate Peroša o napadu policije na Torcidu na Malti

U Novom Vinodolskom Đurđa Adlešič snimljena pokraj crkve u Novom Vinodolskom gdje je na praznik Velike Gospe 2006. pala u nesvjest; nakon toga  joj je otkriven tumor na mozguU Novom Vinodolskom Đurđa Adlešič snimljena pokraj crkve u Novom Vinodolskom gdje je na praznik Velike Gospe 2006. pala u nesvjest; nakon toga joj je otkriven tumor na mozguSudeći po prošlotjednim najavama, Vlada se odlučila obračunati s huliganima i spriječiti učestale nerede na nogometnim stadionima. Na nedavnom sastanku predstavnika Vlade i Hrvatskog nogometnog saveza, na kojem su bili ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac, potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič, ministar obrane Berislav Rončević, ministrica pravosuđa Ana Lovrin te predstavnici HNS-a Vlatko Marković, Zorislav Srebrić i Igor Štimac. O Vladinoj inicijativi za sprečavanje stadionskog nasilja i problemima u vezi s huliganskim izgredima hrvatskih navijačkih skupina razgovarali smo s Đurđom Adlešič.

NACIONAL: Na Malti su zbog divljanja privedena sedmorica hrvatskih navijača, što znači da nisu ozbiljno shvaćena upozorenja Vlade da će se takvim izgrednicima ozbiljno pozabaviti. Zbog čega je Vlada baš sad reagirala?
- Tri su stvari na koje je Vlada morala reagirati - sigurnost građana, ne samo na stadionima, nego i u gradovima prije i nakon utakmica, materijalna šteta koja pritom nastaje te proračunski novac, jer Vlada izdvaja oko milijun kuna po većoj utakmici za osiguranje. Svi se trudimo pokazati kako pripadamo europskom uljuđenom krugu, a događanja na stadionima uvjeravaju nas u suprotno. Ovo nije prvi Vladin pokušaj da riješi problem stadionskog huliganstva, ali ovaj put će ići do kraja. Na nedavnom sastanku analizirali smo zakone i jednoglasno zaključili da su dobri, ali ih treba početi primjenjivati. Naravno, teško je očekivati da se ljudi na stadionu ponašaju kao u kazalištu, ali mora se pokazati odgovornost prema imovini i sigurnosti i treba omogućiti ljubiteljima nogometa da uživaju u utakmicama i da se oni koji su zgroženi divljaštvom vrate na stadione.

NACIONAL: Kako komentirate najnoviju izjavu predsjednika Hajduka Mate Peroša da će se Hajduk žaliti Uefi jer sePredstavnici vlade susreli su se nedavno s vrhom HNS-aPredstavnici vlade susreli su se nedavno s vrhom HNS-a malteška policija obračunala s dijelom navijača Hajduka koji su sudjelovali u neredima na stadionu? Nije li to suprotno zaključcima sa sastanka Vlade i HNS-a da se huligansko ponašanje neće tolerirati?
- Šokirana sam takvom izjavom, bilo bi puno primjerenije da je Peroš poslao ispriku na Maltu zbog takvih izgreda. Ali to samo pokazuje da klubovi ne rade dovoljno s navijačima, jer su im pune tribine i zarada na prvom mjestu, pa im se ne žele zamjeriti. Izgredi na Malti nisu ništa čudno, jer su hrvatski huligani naučili da im se na domaćem terenu sve tolerira. Je li policija na Malti postupila s više ili manje sile prema navijačima, to je stvar njihove operativne procjene. Ako su hrvatski navijači na Malti već poznati malteškoj policiji po divljanju od prije nekoliko godina, ne treba se čuditi što su ovaj put bili znatno spremniji za uporabu sile. Koliko se sjećam, na utakmici Malta - Hrvatska u rujnu 2005. dio hrvatskih navijača potpuno je podivljao, počeo trgati sjedala i bacati ih prema središnjem dijelu tribine na kojem su se nalazili domaći navijači i VIP loža.


NACIONAL: Kakve su materijalne posljedice huliganskog divljanja navijačkih skupina posljednjih godina i koliko je huligana dosad procesuirano?
- Od donošenja Zakona 2003. u neredima neposredno prije, za vrijeme i nakon nogometne utakmice oštećeno je 36 vozila MUP-a, 38 autobusa, 33 tramvaja, 7 željezničkih vagona i 132 osobna automobila. Pod zaštitnim mjerama zabrane ulaska na stadione i mjerama opreza trenutačno su 242 hrvatska policijski evidentirana navijača, od ukupno 1659 navijača koji su bili privođeni u policijske postaje zbog nedjela u vezi s navijanjem.

Mate Peroš, predsjednik Hajduka, kaže da je policija na utakmici između Hajduka i Birkirkare na Malti reagirala zbog jedne baklje, da je to bilo prenaglo i nepotrebno i uputio je prosvjed UefiMate Peroš, predsjednik Hajduka, kaže da je policija na utakmici između Hajduka i Birkirkare na Malti reagirala zbog jedne baklje, da je to bilo prenaglo i nepotrebno i uputio je prosvjed UefiNACIONAL: Zakon o sprečavanju nereda na stadionima vrlo je jasan u sankcijama protiv huligana, ali zašto se ne primjenjuje?
- To je predmet analiza Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva pravosuđa, koje očekujemo još ovog mjeseca. Potkraj kolovoza planirali smo sljedeći sastanak u vezi sa sprečavanjem divljanja na stadionima i oko njih. S dopunama Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima 2006. preuzeli smo sve što stoji u britanskim zakonima o navijačima, jedino što ne možemo oduzimati putovnice hrvatskim državljanima kojima je zabranjen odlazak na stadione, jer bi to bilo protuustavno, tako da oni još uvijek mogu posjećivati utakmice izvan Hrvatske.

NACIONAL: Čelnik HNS-a Vlatko Marković izjavio da nije bilo potrebe za njegovom strogom primjenom, jer je za nogomet najgore kad su tribine prazne. Slažete li se s tim?
- Apsolutno se ne slažem. Poziv na linč nogometaša, prijetnje čelnicima klubova, govor mržnje s tribina, uništavanje imovine i više su nego jasan alarm da se zakon morao primjenjivati od početka. Javnost mora znati što divljanje znači za državni proračun, za sigurnost građana i što to znači u percepciji naših gostiju, odnosno za ugled države. Nitko ne želi primijeniti najgrublje mjere poput pražnjenja stadiona, utakmica bez gledatelja. Ne želi Vlada da tribine budu prazne, jer se radi i o sponzorima, što povlači i financijske efekte. Ali mjere će morati biti primijenjene ne bude li drukčije išlo. Ne može novac biti jedini prioritet u nogometu.

NACIONAL: Smatrate li da će pražnjenje tribina i prekidi utakmica dovesti do reda među navijačima ili će to izazvati još veći revolt?
- Na dijalog koji nastavljamo nakon godišnjih odmora svakako ćemo pozvati i navijačke skupine, navijači nisu huligani,Vlatko Marković, šef HNS-a, nije za radikalnu primjenu zakonaVlatko Marković, šef HNS-a, nije za radikalnu primjenu zakona postoje i pravi ljubitelji nogometa. Svaki huligan ima ime i prezime. Svima nama zajednički je cilj puni stadion, naravno, voljeli bismo i kvalitetniju igru u utakmicama. Uvjerena sam da ćemo u najvećim navijačkim skupinama imati partnere za dogovore.

NACIONAL: Na adresu HNS-a stigao je naputak Svjetske nogometne organizacije da nogometni sudac mora prekinuti utakmicu zbog vanjskih utjecaja, kao što su pirotehnička sredstva i uvredljivo skandiranje. Hoće li Vlada zahtijevati pridržavanje takvih pravila?
- Za svaku baklju i nerede na tribinama glavni bi sudac morao odmah prekinuti utakmicu. Ni nakon nekoliko prekida utakmica suci ne bi trebali posustati. Predstavnici Republike Hrvatske redovito sudjeluju i u radu stručnih tijela Vijeća Europe, poput Stalnog odbora Europske konvencije o nasilju i nedoličnom ponašanju gledatelja na sportskim priredbama. Tako će se poštovati sve ono što dolazi iz organizacija čiji je Hrvatska član, pa i naputak Fife, ali ne tako da sudac bude krivac za prazne tribine.

NACIONAL: Nogometni klubovi angažiraju zaštitarske tvrtke za osiguranje utakmica, što se pokazalo nedostatnim. Zaštitari nemaju licence, baklje se pojavljuju na stadionima i prije početka utakmice, kani li se što promijeniti i u organizaciji osiguranja?

- Naravno, ne može policija odgovarati za baklje na stadionu, jer je to posao zaštitarskih tvrtki kojima se ne može dogoditi da propuste bilo koga s takvom pirotehnikom ako svoj posao rade kako valja. Ali to je problem i klubova, jer kvalitetno osiguranje košta. To će biti svakako jedna od sljedećih tema naših sastanaka.

Vezane vijesti

U Libiji razminiranje po hrvatskome modelu

U Libiji razminiranje po hrvatskome modelu

Libija je zainteresirana za primjenu hrvatskog modela borbe protiv mina te za suradnju s hrvatskim tvrtkama koje se bave razminiranjem, proizvodnjom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika