Objavljeno u Nacionalu br. 664, 2008-08-04

Autor: Berislav Jelinić

Akcija stadion

Ivo Sanader zabranio objavu popisa huligana

Hrvatske vlasti ignoriraju pouku iz iskustva Velike Britanije, koja je od zemlje s najgorim huliganima došla do toga da na stadionima nema ograde

Tko su vođe navijača-Šef jedne od udruga navijača Dinama, Tomislav Glušić, svojedobno je bio osumnjičen da je zapalio maksimirski travnjakTko su vođe navijača-Šef jedne od udruga navijača Dinama, Tomislav Glušić, svojedobno je bio osumnjičen da je zapalio maksimirski travnjakHrvatska vlada taji identitet huligana koji imaju zabranu pristupa nogometnim utakmicama u skladu sa zakonom o sprečavanju nereda na sportskim priredbama i tako neizravno pokazuje da ipak i dalje kalkulira u borbi protiv huligana na sportskim terenima. To je postalo definitivno jasno prošlog tjedna kada je premijer Ivo Sanader osobno zabranio svojim suradnicima da se javno objavi kojih 75 divljaka zbog pravomoćne sudske odluke nema pravo pristupa sportskim natjecanjima.

U Hrvatskoj je trenutačno na snazi 75 pravomoćnih zaštitnih mjera zabrane prisustvovanja određenim sportskim natjecanjima i 208 mjera opreza zabrane posjećivanja određenih sportskih natjecanja ili zabrane posjećivanja određenog objekta. Tih 208 mjera opreza zapravo se odnosi na one slučajeve u kojima mjere zabrane još uvijek nisu pravomoćne.

Nacional je hrvatsku javnost htio precizno informirati kojih 75 huligana trenutačno ne smije posjećivati sportska natjecanja i zašto. Objavom tog popisa Nacional je htio pokazati tko su samo neki od divljaka koji štete hrvatskom sportu, a koji su posljednjih tjedana privukli pozornost učestalim vrijeđanjem i prijetnjama nogometašu Dinama Mirku Hrgoviću. Divljake među navijačima koji rade nerede na stadionima i oko njih treba identificirati, jer je to najefikasniji način borbe protiv huliganstva. To pokazuju i inozemna iskustva, gdje se navijači ne mogu skrivati iza navijačkih skupina. Kako bi došao do tog popisa, Nacional je prošlog tjedna razgovarao s više visokih dužnosnika MUP-a i Vlade, ali se nitko taj popis nije usudio objaviti. Na kraju su se telefonom savjetovali i s premijerom Ivom Sanaderom. Jedan od Sanaderovih bliskih suradnika izjavio je za Nacional da je premijer protiv objave tog popisa jer su mu rekli da bi to bilo protivno zakonu.

Neki ljudi iz policije tvrde da se taj popis ne smije objavljivati jer je riječ o informacijama koje se ne smiju objavljivati zbog zakona o zaštiti osobnih podataka. Pravnici s kojima je Nacional kontaktirao tvrde da taj zakon ne sprečava objavu tih podataka. Čak i da nedvojbeno zabranjuje objavu tih podataka, taj bi zakon trebalo mijenjati, jer hrvatska javnost ima pravo znati tko su divljaci koji ugrožavaju ugled hrvatskog sporta, sportske ambicije klubova ili reprezentacije za koju “navijaju”, te sigurnost drugih posjetitelja sportskih priredbi, igrača koji se natječu protiv ekipa koje oni “bodre”, ili čak igrača koji nastupaju za ekipu koju “bodre”, kao u slučaju Mirka Hrgovića. Njima je izrečena pravomoćna odluka o zabrani dolaska na stadion za vrijeme utakmice, a ta je odluka javna i sigurno nije klasificirana bilo kakvom oznakom tajnosti.

Prošli tjedan u Banskim dvorima je održan sastanak s temom nesportskog ponašanja na stadionima. Sastanku suNavijačko divljanje- Prizori s dviju zadnjih utakmica Dinama, protiv Domžala i protiv RijekeNavijačko divljanje- Prizori s dviju zadnjih utakmica Dinama, protiv Domžala i protiv Rijeke prisustvovali potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac, ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević, ministrica pravosuđa Ana Lovrin, čelni čovjek HNS-a Vlatko Marković, te predsjednik Udruge hrvatskih prvoligaša Igor Štimac. Svi sudionici sastanka složili su se kako se hitno mora spriječiti divljanje na stadionima i da zapravo policija jedina odrađuje svoj dio posla. U Hrvatskoj je u posljednjih pet godina zbog navijačkog divljanja privedeno 6206 osoba. U njihovim je obračunima 271 osoba pretrpjela lakše, a 26 osoba pretrpjelo je teške tjelesne ozljede. Oni su u svojim divljačkim pohodima trojici policajaca nanijeli teške tjelesne ozljede, dok je još 50 policajaca u sukobima s tim huliganima zadobilo lakše tjelesne ozljede. Hrvatski građani platili su i nastavit će plaćati njihovo divljanje - državni ili gradski proračuni, a pune ih hrvatski građani, platili su u posljednjih pet godina popravak 36 vozila MUP-a, 38 autobusa, 33 tramvaja, te sedam željezničkih vagona. Uništena su i 132 osobna automobila. Tom novcu treba pridodati i novac koji će se tek potrošiti na pojačane redarske službe i osiguranja sportskih nadmetanja.

Navijačko divljanje dospjelo je opet u središte pozornosti nedavno, nakon što je bivši nogometaš splitskog Hajduka Mirko Hrgović počeo igrati za zagrebački nogometni klub Dinamo. Njega je dio “navijača” Dinama iz navijačke skupine Bad Blue Boys na utakmicama, ali i izvan njih počeo kontinuirano vrijeđati i prijetiti mu. Hrgoviću zamjeraju što se krajem 2006. na malonogometnom turniru Kutija šibica u utakmici drugog kola sukobio s jednim divljakom iz navijačke skupine BBB. Na utakmici između momčadi Pollini, za koju su igrali nogometaši Hajduka, uključujući i Hrgovića, te momčadi Plava škvadra, za koju su igrali nogometaši Dinama, skupina “navijača” počela je gađati nogometaše Hajduka upaljačima, kovanicama i petardama. Divljaštvo je eskaliralo kada je jedan divljak utrčao na teren namjeravajući udariti nogometaša Marija Carevića. U njegovu obranu skočio je Mirko Hrgović i nogom udario tog nasilnika, a potom je došlo do opće tučnjave. Godinu i pol dana poslije Hrgović je postao igrač Dinama, a “navijači” tog kluba ne mogu mu oprostiti što je odlučio braniti svog tadašnjeg suigrača od jednog divljaka koji bi u nekoj normalnijoj zemlji od Hrvatske, primjerice u Engleskoj, vjerojatno zbog tog incidenta dobio zatvorsku kaznu i doživotnu zabranu odlaska na sportske priredbe.


Ivan Šagud, šef jedne od navijačkih udruga u ostavci, navodno ima zabranu ulaska na stadioneIvan Šagud, šef jedne od navijačkih udruga u ostavci, navodno ima zabranu ulaska na stadioneTi “navijači” Dinama na nedavnoj utakmici između Dinama i Rijeke toliko su neukusno vrijeđali Hrgovića i upravu Dinama da su izazvali i revolt dijela uljuđenih Dinamovih navijača, koji su počeli pljeskati Hrgoviću. U međuvremenu su huligani objesili i lutku Mirka Hrgovića na tribini maksimirskog stadiona, što je bila prijetnja njegovu životu. Potom su “navijači” nastavili vrijeđati Hrgovića i na utakmici drugog pretkola Lige prvaka između Dinama i slovenske ekipe Domžale. Za tu utakmicu dvije udruge Dinamovih navijača podigle su u klubu tristotinjak karata kako bi mogle bodriti Dinamo. Udruga navijača Dinamo iz Draškovićeve ulice u Zagrebu podigla je 142 ulaznice. Među njima 46 su trebali dobiti huligani s pravomoćnom zabranom odlaska na sportske priredbe. Jedna od osoba koja se prijavila za odlazak na tu utakmicu bio je i Ivan Šagud, predsjednik te udruge, koji je prije nekoliko dana dao ostavku, navodno zbog zdravstvenih razloga. Šagud se navodno usprotivio vrijeđanju Hrgovića, a to mu neki huligani koji u pozadini upravljaju tom udrugom nisu mogli oprostiti. Međutim, krugovi bliski policiji tvrde da Ivan Šagud također ima zabranu posjećivanja sportskih natjecanja, i to nakon tučnjave “navijača” Dinama s “navijačima” Hajduka u Korenici. Sukob su izazvali “navijači” Dinama. Jedan sudionik tučnjave je teže, a pet njih lakše ozlijeđeno. Svi su bili zbrinuti u Općoj bolnici u Gospiću, a oštećeno je i nekoliko vozila. Policija je podnijela kaznene i prekršajne prijave protiv 60-ak “navijača” Dinama i 44 “navijača” Hajduka. Šagud je nakon toga više puta davao izjave za novine, novinari su s njime razgovarali kao s nekim legitimnim javnim djelatnikom, a Šagud je i dalje nesmetano sve donedavno bio na čelu te navijačke udruge.

Stoga ne treba previše čuditi što Vlada taji identitet huligana sa zabranom posjeta sportskim priredbama. Kako bilo, može se tek nagađati je li policija spriječila ulazak tih 46 osoba u Sloveniju. Na utakmici u Sloveniji došlo je do podjele među navijačima Dinama. U jednom dijelu utakmice uvrede na račun Hrgovića i uprave Dinama nadglasavali su oni navijači koji se s time ne slažu i koji su navijali za Dinamo bez uvreda. Međutim, kada na kraju utakmice igrači Dinama nikoga od njih nisu htjeli pozdraviti, počeli su im prijetiti s tribina. U skladu s postojećim zakonom o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima, najveći dio tih osoba samo na temelju ponašanja na toj utakmici može dobiti najmanje jednogodišnju zabranu posjećivanja sportskih priredbi. Postoje snimke utakmice na kojima se precizno može utvrditi tko je što vikao, tko je bacao baklje na teren i slično. Međutim, taj se zakon u Hrvatskoj vrlo selektivno primjenjuje, a i neprimjerene su kazne koje su propisane za nedopuštena ponašanja. Primjerice, za bacanje baklje na teren počinitelj se može kazniti s 500 do 10.000 kuna kazne. Kada Vlada ne bi tajila te informacije, vjerojatno bi se moglo lako provjeriti je li ikad za to djelo izrečena maksimalna novčana kazna od 10 tisuća kuna. Osim toga, vjerojatno bi se moglo kvalitetno preventivno djelovati ako bi se te kazne drastično povećale, kao što se dogodilo s kažnjavanjem prometnih prekršaja.

U hrvatskom teatru apsurda jedino policija svoj posao odrađuje kvalitetno. Dinamove “navijače” na maksimirskomPolicijski sustav  na maksimirskom stadionu sastoji se od četiri fiksne videokamere i kompjutora koji omogućava zumiranje slikePolicijski sustav na maksimirskom stadionu sastoji se od četiri fiksne videokamere i kompjutora koji omogućava zumiranje slike stadionu putem video i fotografskog nadzora prati Tomislav Bakšec, djelatnik interventne policije. On kontrolira standardni sustav videonadzora s četiri fiksne videokamere koje pokrivaju sjevernu tribinu maksimirskog stadiona iz četiri kuta. Sve se snimke analiziraju i arhiviraju, te se trajno čuvaju u arhivi MUP-a, koja se koristi kada sud traži kvalitetne dokaze za kažnjavanje huligana. Na maksimirskom stadionu postoje dva sustava videonadzora - stadionski i policijski. Bakšec kaže da se već i za vrijeme utakmice može vrlo brzo i kvalitetno izraditi fotografija svakog izgrednika, tako da se on može odmah privesti. Ako je izgrednik policiji poznat od prije, policija ga može privesti i nakon utakmice, da se izbjegnu veći neredi. Nedavno je naručena još modernija oprema za videonadzor. Unatoč tomu, policija se zbog nedorečenih zakona često ne može adekvatno obračunavati s izgrednicima.

Osim nekih zakonskih nedorečenosti, mnogo veće probleme policiji u radu zapravo čini nedorečeno društveno određenje prema huliganima. Primjerice, prošli tjedan predsjednik HNS-a Vlatko Marković na novinarsko pitanje zašto se ne primjenjuje zakon o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima izvalio je potpunu besmislicu rekavši kako do sada baš i nije bilo potrebe. Ako čelni čovjek HNS-a tako razmišlja, onda i nije čudno što se divljanje navijača svake godine pojačava. Markovića bi trebalo podsjetiti da spomenuti zakon kažnjava ne samo očite izgrednike na utakmicama, nego svakog onog navijača koji posjeduje ili konzumira alkoholna pića tijekom utakmice, posjeduje i pali pirotehnička sredstva, te ih baca na teren, pjeva pjesme ili dobacuje poruke čiji sadržaj potiče mržnju ili nasilje, potom ako poziva na tučnjavu ili napad na druge gledatelje, redare. Tko zna možda Marković nema dobar sluh, pa nije čuo zadnja skandiranja BBB-a u Domžalama, kada su ispratili Dinamove igrače pjesmom da su oni kanibali koji će ih sve poubijati. Te nevjerojatne pjesme logična su posljedica dugogodišnjeg divljanja bez adekvatnih posljedica. O apsurdnosti stanja svjedoči i činjenica da je šef jedne od navijačkih udruga Dinama, koga danas novine citiraju kao referentnog javnog djelatnika, Tomislav Glušić zvani Petrinjac koji je bio osumnjičen da je u ožujku 1993. zajedno s još nekim osobama podmetnuo požar na Dinamovu stadionu, u kojem je izgorjela svečana loža, trenerska klupa, dio tartan-staze i dio salona Maksimir.

Navijačko divljanje opet je došlo u središte pozornosti kad je Mirko Hrgović iz Hajduka prešao u DinamoNavijačko divljanje opet je došlo u središte pozornosti kad je Mirko Hrgović iz Hajduka prešao u DinamoSlučaj Hrgović tek je posljednji u nizu dugogodišnjih ispada. Nakon utakmice u Domžalama neki su navijači Dinama zaprijetili da će prekinuti uzvratnu utakmicu u Maksimiru ubacivanjem 150 baklji na teren, kako bi izbacili Dinamo iz europskih natjecanja. Isti dan premijer Sanader deklarativno je na sjednici užeg kabineta Vlade izjavio da je krajnje vrijeme da se država obračuna s huliganima na stadionima. Neki od sudionika tog sastanka nekoliko sati nakon toga odjurili su na godišnji odmor. Vjerojatno će smišljati strategiju obračuna s huliganima s jeseni, kad malo splasnu ljetne vrućine. Koliko su poruke s tog sastanka neki sportski dužnosnici shvatili “ozbiljno” najbolje pokazuje izjava predsjednika nogometnog kluba Hajduk Mate Peroša. U prošli četvrtak, tijekom uzvratne utakmice pretkola Kupa UEFA-e na Malti, gdje je Hajduk igrao protiv Birkirkare, Hajdukovi “navijači” upalili su baklju i počeli trgati stolce. Malteška policija ih je prebila i uhitila, a Peroš najavio službeni protest UEFA-i zbog “prenaglog, bespotrebnog i neopravdanog” postupanja policije. Nema što, Peroš je doista dao lijep doprinos odlučnosti države u obračunu s huliganima, čiji se identitet taji od hrvatske javnosti.

Britanci su riješili huligane

Bivša britanska premijerka Margaret Thatcher je sredinom osamdesetih godina krenula s nizom zakonskih mjera kakoMargaret Thatcher spasila je britanski nogometMargaret Thatcher spasila je britanski nogomet bi se neredi na britanskim stadionima iskorijenili. S obzirom na to da je alkohol bio jedan od velikih uzroka divljanja navijača, 1985. je u Velikoj Britaniji donesen zakon o zabrani točenja alkohola na stadionima kao i dopuštenju policiji za jačom primjenom represije prema onim navijačima koji su alkoholizirani i pritom posjeduju baklje, dimne bombe i slično. Godinu dana poslije 1986. donesen je The Public Order Act koji govori o sprečavanju nasilja općenito na javnim mjestima, a mnogo specifičniji zakon koji se tiče nogometnih navijača donesen je 1991. U njemu su predviđene vrlo stroge kazne za navijače koji posjeduju baklje ili ih koriste na stadionima, za rasističke i druge nedolične ispade s tribina, i za one koji ulaze u teren. Kazne za takva djela bile su potpuna zabrana dolaska na stadione, kućni pritvor tijekom utakmica ili obavezni dolazak u policijsku postaju za vrijeme utakmice.

Dvije godine ranije donesen je vrlo važan Football Spectators Act koji britanskim sudovima ostavlja mogućnost da huliganima s policijskih popisa zabrane odlazak na stadione. Još konkretniji zakon Football Disorder Act iz 2000. nalaže pravosuđu da oduzima putovnice svim huliganima za koje policija smatra da mogu biti prijetnja sigurnosti. Upravo taj zakon rezultirao je oduzimanjem 3600 putovnica britanskim huliganima koji su se spremali za odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo u Njemačku 2006.

Recept za RH po engleskom modelu

Navijački ispadi- Žrtve okršaja s policijom pred maksimirskim stadionomNavijački ispadi- Žrtve okršaja s policijom pred maksimirskim stadionom- alkohol izbaciti sa stadiona, uvesti nasumično testiranje
na alkohol prije ulaska na stadion
- organizirati mobilno pravosuđe
- povećati novčane i zatvorske kazne za izgrednike
- novčanu kaznu po potrebi zamijeniti odmah zatvorskom
bez puštanja huligana kućama
- huligane pod zaštitnim mjerama privesti u policiju za vrijeme
održavanja utakmice ili ih nadzirati u kućnom pritvoru
- huliganima s policijskih popisa oduzeti putovnice prije
utakmica klubova i reprezentacije izvan Hrvatske
- zakonski prisiliti klubove na veća ulaganja u stadionsku
infrastrukturu kako bi se neutralizirali svi uvjeti za ambijent
prikladan huliganima
- srušiti ograde između nogometnog terena i tribina
- navijačke skupine s vremenom “integrirati” s ostalom
publikom
- policiji osigurati znatno veća financijska sredstva za opremanje
svojih timova opremom za nadziranje i kontrolu navijača
- početi s ubacivanjem “agenata provokatora” u navijačke
skupine
- osnovati specijalnu policijsku obavještajnu jedinicu koja
će se isključivo baviti navijačkim skupinama
- navijačkim skupinama dodijeliti policijske službenike iz takve
jedinice koji će ih pratiti na putovanjima i tijekom održavanja
utakmica

Hrvatski zakon-kazne blage i ne provode se

Zakon o suzbijanju nereda na sportskim natjecanjima ili zakon o navijačima jasno opisuje što su neprihvatljiva ponašanja navijača, koje ovlasti policija i redari imaju u suzbijanju neprihvatljivih ponašanja i koje su kazne propisane. Neke sankcije su previše blage, a vjerojatno se ni one ne primjenjuju. Vrlo je vjerojatno da bi se navijačko divljanje moglo prevenirati ako bi, primjerice, početna kazna za paljenje ili bacanje baklji bila 50 tisuća kuna, a ne kao do sada, od 500 do 10.000 kuna. U tom bi slučaju navijači vjerojatno razmislili hoće li si dopustiti čak i pokušati unijeti baklje na stadion. Protupravna ponašanja navijača definirana postojećim zakonom su sljedeća:
- posjedovanje ili konzumiranje alkohola ili droga, te posjedovanje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih sredstava prikladnih za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda, od dva sata prije početka do dva sata nakon završetka natjecanja, a u sredstvima javnog prijevoza tijekom čitavog razdoblja od polaska na sportsko natjecanje do dolaska na prostor objekta
- unošenje u sportski objekt alkoholnih pića, opojnih droga, pirotehničkih sredstava, oružja i drugih sredstava prikladnih za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda
- unošenje i isticanje transparenta, zastave ili slične stvari koja iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje
- bacanje predmeta u natjecateljski prostor ili gledateljski prostor,
- pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje
- paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava
- paljenje navijačkih rekvizita i drugih predmeta
- pozivanje i poticanje na tučnjavu ili na napad na druge gledatelje, redare, službene osobe organizatora natjecanja, sportaše i druge sudionike u sportskom natjecanju
- sudjelovanje u tučnjavi ili napadima na druge gledatelje, redare, službene osobe organizatora natjecanja, sportaše i druge sudionike u sportskom natjecanju
- nedopušten ulazak u natjecateljski prostor
- oštećenje ili uništavanje dijelova sportskog objekta, te prijevoznih sredstava i druge imovine prilikom dolaska, za vrijeme održavanja ili nakon sportskog natjecanja, u razdoblju od dva sata prije početka do dva sata nakon završetka natjecanja.
Zakon propisuje novčane kazne od 500 do 10.000 kuna ili kaznu zatvora u trajanju od tri do 30 dana.

Četiri policijska oka nad Maksimirom

Djelatnik interventne policije Tomislav Bakšec nadzire sjevernu tribinu maksimirskog stadiona na svakoj utakmici iz specijalne sobe na stadionu. On kontrolira rad četiriju videokamera uz pomoć kojih brzo i jednostavno može identificirati počinitelje izgreda. Štoviše, odmah može otisnuti fotografije uz pomoć kojih njegovi kolege izgrednike mogu privesti i prije kraja utakmice.
Nedavno je naručen novi, još moderniji, sustav videonadzora, koji će omogućiti još bolju kontrolu navijača na stadionu.

Vezane vijesti

Foto:Pobjeda Dinama nad Helsinkijem pred 35.000 gledatelja!

Foto:Pobjeda Dinama nad Helsinkijem pred 35.000 gledatelja!

Dinamo je pred 35.000 gledatelja na stadionu u Maksimiru pobjedio Helsinki 1:0 i plasirao se u play-off Lige Prvaka. Foto:Igor Šoban/NCL Media… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika