11.11.2003. / 00:00

Autor: Tanja Simić

JADRANSKA POVELJA

PARTNERSKO VIJEĆE U OKVIRU JADRANSKE POVELJE 13. I 14. U WASHINGTONU

PARTNERSKO VIJEĆE U OKVIRU JADRANSKE POVELJE 13. I 14. U WASHINGTONU

Hrvatska, Albanija, Makedonija i Sjedinjene Države razmotrit će 13. i 14. studenoga u Washingtonu napredak u provedbi Američko-Jadranske povelje na putu tri zemlje jugoistočne Europe u euroatlantske integracije, priopćilo je u ponedjeljak hrvatsko veleposlanstvo u Washingtonu. Poveljom o partnerstvu i suradnji, potpisanom u Tirani 2. svibnja Hrvatska, Makedonija i Albanija, uz aktivno partnerstvo sa SAD-om, pokrenule su forum Američko-Jadranske povelje, u duhu solidarnosti i suradnje članica Vilniuske skupine. U kontekstu Povelje, tri zemlje očekuju punu podršku Sjedinjenih Država za uključenje u NATO prigodom sljedećeg kruga proširenja Sjevernoatlantskog saveza, kaže hrvatsko veleposlanstvo.
Američko državno tajništvo biti će domaćin prvog ministarskog sastanka Partnerskog Vijeća u okviru Američko-Jadranske povelje. Hrvatsko izaslanstvo predvodit će zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović, a američku vladu predstavljati će zamjenik državnog tajnika Richard Armitage.
Jadranska povelja je dogovoreno partnerstvo Hrvatske, Makedonije i Albanije u što bržoj provedbi reformi i usvajanja standarda nužnih za pristup EU i NATO-u. Povelja predviđa suradnju triju država u jačanju demokracije i ljudskih prava, provedbi gospodarskih reformi, regionalnoj sigurnosti te u početnim reformama oružanih snaga u okviru provedbe Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO-u.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika