04.08.2008. / 11:32

Autor: Hrvoje Šimičević

Nobelovac

Umro Aleksandar Solženjicin

Solženjicin je veliki dio života bio u egzilu, jer je zbog svojih vjernih prikaza života u sovjetskim radnim logorima bio protjeran iz SSSR-a

Aleksandar Solženjicin, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, umro je u 89. godini u nedjelju navečer Moskvi, objavila je ruska agencija Interfax. Pretpostavlja se kako je čuveni ruski književnik preminuo od posljedica moždanog udara. Solženjicin je veliki dio života bio u egzilu, jer je zbog svojih vjernih prikaza života u sovjetskim radnim logorima bio protjeran iz SSSR-a.

Rođen je u Kislovodsku 1918. godine, bio je časnik Crvene Armije u Drugom svjetskom ratu, ali je poslije njega optužen za protusovjetsku propagandu i kažnjen s osam godina boravka u radnom logoru."Jedan dan u životu Ivana Denisoviča", bila je novela u kojoj je Solženjicin opisivao iskustva iz gulaga. Uslijedili su "Odjel za rak" i "U prvom krugu", prvi put objavljena u inozemstvu, za koje je i 1970. primio Nobelovu nagradu.

Nakon što je 1973. godine objavljena knjiga u tri sveska "Arhipelag Gulag", u kojoj je detaljno opisivao strahote sovjetskih logora, Solženjicin je uhićen od strane sovjetskih vlasti, na zahtjev Leonida Brežnjeva. Nakon toga, protjeran je iz SSSR-a, otišao u SAD, da bi se u Rusiju vratio 1994. godine.

Prošle mu je godine Vladimir Putin uručio najveće rusko državno priznanje, uz obrazloženje kako se radi o "autoru djela bez kojih bi povijest 20. stoljeća bila nezamisliva".

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika