04.08.2008. / 12:18

Autor: Nina Tomljanović

Vandalizam

Na Spomen domu Ovčara ispisana četiri "S" i "Ovo je Srbija"

Ovo je prvi puta, kako tvrdi predsjednik Društva zatočenika srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak, da je Spomen dom na Ovčari nagrđen neprimjerenim porukama mržnje

Grafiti neprimjerena sadržaja "Ovo je Srbija", "Srbija" te četiri ćirilična slova "s" noćas su ispisali za sada još nepoznati počinitelji na staklenim vratima i stjenkama Spomen doma Ovčara kod Vukovara, potvrdio je glasnogovornik Policijske uprave (PU) vukovarsko-srijemske Krunoslav Žgela.

Očevid je u tijeku a Žgela kaže kako su grafiti ispisani najvjerojatnije flomasterom, slova su veličine 10-tak centimetara dok su četiri ćirilična slova "s" duplo veća.

Ovo je prvi puta, kako tvrdi predsjednik Društva zatočenika srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak, da je Spomen dom na Ovčari nagrđen neprimjerenim porukama mržnje.

Budući da su grafiti neprimjerena sadržaja kao i poruke mržnje česta pojava u Vukovaru, u četvrtak su polaznici Međunarodne ljetne škole "Rebuilding the Community", koju su organizirali Udruga pushLAB iz Zagreba i Rutgers Sveučilište iz New Jerseya (SAD), proveli akciju prebojavanja grafita i neprimjerenih poruka na više desetaka vukovarskih fasada.

 

Jadranka Kosor najavila istragu

Ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor osudila je vandalski čin kojim je na Spomen domu Ovčara kod Vukovara ispisano "Ovo je Srbija".

U današnjem priopćenju, Kosor je istaknula da je ta poruka drska provokacija uoči sutrašnjeg blagdana Dana pobjede, Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te je najavila kako će u ime svog ministarstva zatražiti istragu Ministarstva unutarnjih poslova te hitan pronalazak počinitelja.

Kaže kako je Ovčara jedan od simbola patnje i stradanja hrvatskog naroda tijekom agresije na Hrvatsku, a poruka koja je osvanula na Spomen domu neprihvatljiv je govor mržnje.

Vezane vijesti

Dvadeset godina od masakra na Ovčari

Dvadeset godina od masakra na Ovčari

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja, te polaganjem ruža na mjesto masovne grobnice, obilježena je 20. obljetnica ubojstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika