Objavljeno u Nacionalu br. 664, 2008-08-04

Autor: Ante Mihić

Švedski karavan velikih mogućnosti i prihvatljive cijene

Svenska Aeroplan Aktiebolaget ili skraćeno Saab švedska je tvornica vozila osnovana 1937. kao tvornica zrakoplova, a svoje prve automobile proizvela je 1944. godine. Do sredine 90-ih ta je tvornica samostalno proizvodila svoje automobile, a tada je jedan svoj udio prodala General Motorsu koji je 2000. godine preuzeo potpunu kontrolu nad tom švedskom kompanijom.

Iako u Zagrebu još uvijek ne postoji ni jedan Saabov salon i njegovo otvaranje najavljeno je tek za početak rujna, imao sam priliku već proteklog tjedna voziti jedan od najzanimljivijih Saabovih modela 9-3 Aero 1.9 TTiD. Taj karavan srednje klase pokreće 1.9 dizelski agregat s dva turbopunjača koji još više pojačavaju dojam od 180 KS koliko je imao naš testni model, a koji je unatoč svojoj karavanskoj izvedbi pokazao i svoje sportske karakteristike. Motor je uistinu pokazao svoju temperamentnost i eksplozivnost, a dobar 6-stupanjski manualni mjenjač i izvrsna vozna svojstva zaokružuju pozitivnu sliku o tom automobilu.

Saab osim svojih sportskih karakteristika svojim kupcima pruža i veliku prostranost, koja se očituje na prednjim sjedalima i na stražnjoj klupi, a i sam obujam prtljažnika od 420 litara govori o mogućnostima Saaba 9-3 Aero. Unutrašnjost nije luksuzna poput one koju ima konkurencija, ali je funkcionalna i jednostavna za upotrebu, što je dodatni plus za one koji ne vole veliki broj prekidača smještenih na malenom prostoru. Cijena testnog modela je 365.254 kune, pa ako želite voziti kvalitetniji automobil srednje klase, Saab je odlično rješenje. Saab ne pruža luksuz i možda se s njim nećete isticati na prometnicama, ali vozit ćete jedan od najsigurnijih automobila na svijetu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika