05.08.2008. / 16:03

Autor: Katarina Zorić

Haag

Karadžića neće teretiti za genocid nad Hrvatima?

U tužiteljstvu su, navodno, na takav postupak primorani zbog kratkoće vremena da se pripremi nova optužnica te će hrvatske žrtve ostati u dijelovima optužnice koji govore o ratnim zločinima“

Haško tužiteljstvo razmišlja da u izmijenjenoj optužnici ne tereti Radovana Karadžića za genocid nad bosanskohercegovačkim Hrvatima, doznaje Pincom.info iz izvora u Haaškom tužiteljstvu. U tužiteljstvu su, navodno, na takav postupak primorani zbog kratkoće vremena da se pripremi nova optužnica te će hrvatske žrtve ostati u dijelovima optužnice koji govore o ratnim zločinima“.

"Svjesni smo žrtava koje su Hrvati podnijeli tijekom 1992. godine i potpunog istrebljenja s prostorima današnjeg RS-a, ali jednostavno nemamo vremena", rekao je sugovornik Pincom.info-a.

Optužnica za genocid u slučaju protiv Radovana Karadžića, kako doznaje portal, reducirat će se samo na prostor nekadašnje zaštićene zone UN-a Srebrenice.U Haaškom tužiteljstvu se nadaju kako neće biti teško dokazati Karadžićevu ulogu u Srebrenici zbog presude Međunarodnog suda pravde u slučaju BiH tužbe protiv Srbije u kojoj je dokazan genocid.

Podsjetimo, u još uvijek aktualnoj optužnici koju je potpisala bivša haaška tužiteljica Cara del Potne, Karadžić se tereti za zlodjela prema 11 točaka optužnice među kojima je prva i najteža – genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u sjeverozapadnoj Bosni, Posavini i Podrinju. U djelu optužnice stoji: "Radovan Karadžić planirao je, poticao, naredio, počinio ili na drugi način pomogao i podržao planiranje, pripremu ili provedbu uništavanja, u cijelosti ili djelomično, nacionalnih, etničkih, rasnih ili vjerskih grupa bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata...".

I iz nedavnog priopćenje iz ureda bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića dalo se naslutiti da će se nova izmijenjena optužnica protiv Karadžića u dijelu koji govori o genocidu odnositi isključivo na Srebrenicu.

Prije šest godina u slučaju protiv srbijanskoga diktatora Slobodana Miloševića haaško tužiteljstvo pokušalo je iz djela optužnice o genocidu izbaciti bosanskohercegovačke Hrvate, no Carla del Ponte je od toga odustala nakon oštre reakcije hrvatske javnosti u BiH.

Na prostorima BiH koje danas obuhvaća RS prije rata je živjelo preko 200.000 Hrvata, a danas ih je preostalo svega oko 10.000.

Vezane vijesti

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

Obrana Radovana Karadžića zatražila je u ponedjeljak pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) oslobađanje bivšeg… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika