09.08.2008. / 10:21

Autor: Petra Horvat

Rusija

Medvjedev: Ruski vojnici u Južnoj Osetiji provode operaciju nametanja mira

U sukobima ruske i gruzijske vojske, koji su počeli u noći s četvrtka na petak, stradalo je puno civila i mirovnjaka. Za sada nema najava o prekidu sukoba i pristupanju mirovnim pregovorima, a Gruzija povlači svoje vojnike iz Iraka

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev jutros je u Kremlju izjavio kako su ruski vojnici u gruzijskoj pokrajini Južnoj Osetiji započeli operaciju nametanja mira u zoni gruzijsko-osetijskog sukoba. "Cilj spomenute operacije je zaštita civila", istaknuo je Medvedev tijekom susreta s ministrom obrane Anatolijem Serdjukovom i načelnikom glavnog stožera ruskih oružanih snaga Nikolaj Makarovom koji su ga izvijestili o situaciji.

Medvedev je dodao kako ruske mirovne snage i pojačanja koja su dobile trenutačno provode operaciju nametanja mira gruzijskoj strani.

Ruski mediji su priopćili kako je gruzijska vojska u noći s četvrtka na petak ušla u Južnu Osetiju i otvorila vatru na njezin glavni grad Chinvali. Velik dio grada je razrušen, a puno sela na tom području pretrpjelo je velika razaranja.

Vlasti separatističke Južne Osetije javljaju o velikom broju stradalih civila, a rusko je ministarstvo navelo kako je poginulo 15 ruskih mirovnjaka, te da ima puno ranjenih. Gruzijsko ministarstvo unutarnjih poslova jutros je priopćilo da su ruski zrakoplovi tijekom noći izvršili zračne udare na ciljeve nedaleko od Tbilisija, gruzijske prijestolnice. Bombardirana je zrakoplovna baza u Vazianiju, vojna baza u Senakiju i crnomorska luka Poti.

Gruzija je jutros najavila kako će vratiti kući svoj cijeli kontigent od 2000 vojnika iz Iraka čim SAD omogući prijevoz. "Cijela brigada vratit će se kući iz Iraka. Čekamo američku stranu koja će nam omogućiti prijevoz", izjavio je pukovnik Bondo Maisuradze.

Pukovnik tvrdi i kako gruzijski vojnici pomno prate izvješća o situaciji u Južnoj Osetiji, te kako jedva čekaju da se vrate kući.
Američka je vojska pohvalila doprinos gruzijskih snaga, jednog od najvećih neameričkih kontigenata u Iraku, koje su uglavnom raspoređene u pokrajini Wasit nedaleko od iračko-iranske granice.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika