09.08.2008. / 17:13

Autor: Petra Horvat

Sukobi u Južnoj Osetiji

Medvjedev: Povlačenje Gruzijaca jedino rješenje za krizu u Južnoj Osetiji

Američki predsjednik Bush pozvao je ruskog predsjednika na hitan prekid oružanog sukoba u separatističkoj gruzijskoj regiji. Abhaški ministar vanjskih poslova potvrdio je da su tamošnji separatisti napali jedini dio Abhazije koji kontrolira vlada u Tbilisiju

Ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev danas je u telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Georgeom Bushom rekao da je povlačenje gruzijskih vojnih snaga iz ratne zone jedino rješenje za krizu koja je zahvatila Južnu Osetiju. U kremaljskom priopćenju stoji da je ruski predsjednik kao prioritetan zadatak naveo potpisivanje sporazuma o nenapadanju između Gruzije i osetijskih separatista.

"Tisuće ljudi je poginulo i ozlijeđeno u Južnoj Osetiji, a desetine tisuća su izbjegle kao rezultat barbarskih akcija gruzijskih vlasti", izjavio je Medvjedev. Ruski je predsjednik Georgeu Bushu rekao da je jedini ruski cilj okončati nasilje što je prije moguće i zaštititi civile.

Ruski veleposlanik pri NATO-u Dmitrij Rogozin ocijenio je da u Južnoj Osetiji Gruzijci provode genocid. Bush je danas izjavio da napad Rusije na Gruziju, izvan ratne zone u Južnoj Osetiji, predstavlja "opasnu eskalaciju" krize i pozvao Moskvu da odmah zaustavi bombardiranja. Istodobno, objavljeno je kako su akciju protiv gruzijskih snaga pokrenuli i abhazijski separatisti.

Bush je u Pekingu izrazio duboku zabrinutost zbog stanja u Gruziji. Također, ponovio je da se teritorijalna cjelovitost Gruzije mora poštovati i pozvao je Rusiju da "prekine s bombardiranjem". Bijela kuća je potvrdila da je Bush svoje stajalište o stanju u Južnoj Osetiji u telefonskom razgovoru, osim Medvedevu, prenio i Mihailu Saašakviliju.

Ministar vanjskih poslova druge odmetnute gruzijske regije Abhazije potvrdio je da su tamošnji separatisti napali prijevoj Kodori, jedini dio Abhazije koji kontrolira vlada u Tbilisiju. "Abhaške vojne snage pokrenule su vojnu akciju s ciljem protjerivanja gruzijskih snaga iz prijevoja", izjavio je ministar Sergej Šamba i dodao kako se koristi i topništvo. Glasnogovornik progruzijske vlade Abhazije u egzilu tvrdi da su ruski zrakoplovi također sudjelovali u akciji.

Medvjedev: Ruski vojnici u Južnoj Osetiji provode operaciju nametanja mira

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika